Домаћи гости спасавају туристичку сезону

Из буџета за 2021. годину опредељено 500 милиона динара за 100.000 ваучера како би се грађани Србије одмарали по субвенционисаним условима.

Субвенционисани одмор у Србији, уз ваучере за које ће грађани моћи да конкуришу већ од 1. јануара, за сада је једини известан, будући да је и даље непознато до када ће ова здравствена криза трајати и када ће путовања ван граница земље бити могућа. Влада Србије је буџетом за 2021. годину предвидела издвајање од 500 милиона динара за укупно 100.000 ваучера за путовања у Србији.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација је већ позвало заинтересоване угоститеље да се пријаве за реализацију програма ваучера и најавило да ће први списак домаћина код којих их је могуће искористити бити објављен најкасније до 31. децембра.

Као и ранијих година, пријављивање грађана за ваучере подразумеваће минимум пет бесплатних ноћења у пријављеним објектима, а трајаће од 1. јануара до 15. октобра 2021. Године, а могу се користити закључно са 30. новембром. Како су навели у ресорном министарству, следећа година биће седма заредом како се преко бесплатних ваучера реализује Уредба о условима и начину доделе средстава за подстицање унапређења туристичког промета домаћих туриста на територији Србије.

Листа могућих корисника проширена је током ове године, због епидемије и на студенте, а и лимит зараде је повећан на 70.000 чиме је додатно омогућено знатном броју грађана да аплицира за ваучере за субвенционисање трошкова годишњег одмора у Србији, кажу за „Политику” у Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Према њиховим подацима, у овој години за ваучере се пријавило 274.010 корисника. И у 2021. години, кажу, очекују велико интересовање домаћих туриста за дестинације широм Србије, чиме ће као и претходних година знатно допринети укупном туристичком промету.

На питање колико домаћи туризам може да помогне у спасавању сезоне, у Министарству наводе да је за Србију домаћи гост одувек био од изузетног значаја. – И у најбољој години српског туризма, готово 50 одсто туриста чинили су домаћи гости, тако да не можемо говорити само о спасавању сезоне. Током 2020. године највећи број наших грађана је услед затворених граница и епидемиолошке ситуације, одабрао да одмор проведе у својој земљи. На нашим најпосећенијим дестинацијама попут Златибора, Копаоника, Врњачке Бање, Сокобање, Дивчибара се током лета тражио кревет више.

Такође, наши туристи су тражили тзв. алтернативне дестинације попут Старе планине, Косјерића, осталих планина, етносела, салаша, језера и на тим угоститељима је сада да прикажу све лепоте и аутентичности свог краја, кажу за наш лист у наведеном министарству.

Стабилизација овог сектора се свуда у свету, па и код нас очекује током током 2021. године, али ипак све дестинације и даље очекују највише од домаћих туриста. У Министарству трговине кажу да ни Србија неће бити изузетак.

– Одавно је познато да не треба правити разлику између домаћих и страних туриста када је реч о квалитету туристичке понуде и пружене услуге. Ова година нам је додатно показала колико је важан домаћи гост. Наши угоститељско-туристички радници знају да се задовољни туриста поново враћа на дестинацију и радо је препоручује. Надаље, ово је прилика за домаће госте, да уколико нису упознали Србију као туристичку дестинацију и њену туристичку понуду, да то учине током 2021. године – кажу у Министарству трговине за „Политику”.

Извор: Политика