ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ ТВРДИ! Већина и не зна да је оболела од короне, а има посебну поруку за пушаче

У Србији је до 8 часова јутрос потврђено још 7 случајева заразе коронавирусом, тако да је број заражених порастао на 12, саопштило је јутрос Министарство здравља.

Пулмолог др Бранимир Несторовић рекао је да је вирус опасан за старије особе и људе са хроничним болестима.

“То је потпуно очекивано, ми о том вирусу знамо да је све исто као грип и да је стварно опасан за старије људе са хроничним болестима и у Италији просечна старост 81 година и сви најчешће имају хроничну болести, на пример карцином, ови што пуше би морали да мало смање цигарете, пушачи су ризична група, они би требало мало да пробају да опараве плуће, дијабетес, кардиоваскуларне болести”, напоменуо је Несторовић.

Пулмолог је напоменуо да се вирус брзо шири преко лакооболелих, оних који имају кијавице.

“Већина неће ни приметити да су болесни, али су они веома опасни за старе и болесне”, нагласио је Несторовић и подсетио на лекарку из Македоније која се вратила са скијања и заразила масу пацијената.

Вирус се лако преноси, а за здраве људе са јаким имунитетом.

“Ствара се прича забуне, јер чим кажете заражени, они мисле отићи ће у болницу и да ће да умру. Заражени, њих 85 одсто, нема скоро никакве тегобе, они само носе вирус и преносе га другима. Бити заражен не значи то много”, рекао је Несторовић.

Несторовић се потом осврнуо и на то да гени имају везе са корона вирусом.

“Има сигурно везе са генима,  ви имате невероватну појаву да црнци скоро уопште не обољевају. Када погледате Африку, ви тамо имате јако мали број случајева да је укупно било десетак случајева. Црнци скоро уопшто обољевају, У Африци има много Кинеза који долазе у земљу и одлазе, путују, а вирус се тамо не шири”, рекао је Несторовић у Новом јутру.

Извор: Курир.рс