ДР КИСИЋ: До овога није смело да дође

udarna

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је број оболелих у последња два дана повећан, али због ширења инфекције у затвореном колективу.

Она је за РТС појаснила да се то знатно разликује од ширења у општој популацији.

Како је напоменула, код новооткривених случајева у Врању углавном се ради о асимптоматским облицима инфекције.

Подсетимо, у последња 24 часа забележено је 89 случајева заразе коронавирусом, од којих је 30 у Врању. Борбу са ковидомом 19 изгубио је један пацијент.

Др Кисић Тепавчевић истакла је да, када посматрамо све највалидније епидемиолошке показатеље када је у питању оптерећење оболевањем од ове болести, битно је навести неколико чињеница.

“Када говоримо о апсолутним бројевима, дошло је до одређеног скока оболелих у последња два дана, али је скок на рачун ширења инфекције унутар неког затвореног колектива, што се знатно разликује од епидемиолошке ситуације са ширењем у општој популацији”, рекла је докторка.

До овога није требало да дође, каже епидемиолошкиња и додаје да се то могло спречити, али је боље и то него да је таква ситуација у читавој земљи.

Истиче да се на време реаговало и додаје да је битно нагласити да су новооткривени случајеви у Врању углавном асимптоматски облици инфекције и да се не спроводи активан надзор над овим обољењем, ови случајеви инфекције се не би ни открили.

Све мање особа има генерално индикацију за тестирање
Према њеним речима, све мање особа има генерално индикацију за тестирање.

“Колико год се трудили, колико год трагали за сваком појединачном особом која може да буде носилац инфекције, један од бољих индикатора је да има све мање особа који задовољавају дефиницију случаја за тестирање”, истакла је она.

Имајући у виду ток епидемије на нивоу читаве земље, то иде жељеним током ка постепеном гашењу епидемије, каже др Кисић Тепавчевићева.

“Имали смо ширење у одређеним колективима, спречило се даље ширење, али је утицало на скок бројева када је у питању сагледавање целокупне епидемиолошке ситуације”, рекла је др Кисић Тепавчевићева.

У Врању су потврђена још 33 случаја, што укупно износи 85 оболелих – углавном су то радници у фабрици намештаја приватног предузећа које је затворено пре неколико дана, а затворен је и “Геокс”, где су потврђени први случајеви инфекције.

У ковид-болницама у Врању су 93 оболела и са данашњим бројевима ће бити попуњени капацитети, а поједине службе ће се претварати у ковид-болнице ако буде потребно.

“На радном месту треба да буду најрестриктивније спровођени превентивни поступци”
Говорећи о Врању и Лесковцу, др Кисић Тепавчевићева каже да нема нових жаришта.

“Овај вирус показује на овим примерима како се једноставно шири уколико се дозволи да уђе у затворени колектив и како једноставно пронађе особу ако се не придржавамо мера превенције, поготово је то фаворизовано у условима где се пуно радно време борави у затвореном простору”, рекла је докторка Кисић.

Говорећи о наредним корацима, каже да се може разматрати да се препоручене мере преведу у обавезне у затвореном простору. Када је у питању заштита на радном месту, она није почела са ковидом, већ је специфична, указала је др Кисић Тепавчевићева.

“На радном месту треба да буду најрестриктивније спровођени превентивни поступци”, закључила је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Извор: б92.нет