Др Кон: Корона вирус може да постане као СЕЗОНСКИ ГРИП, али сада је најважније да ИЗБЕГАВАМО КОНТАКТЕ

“Ми смо у петој недељи, на максимуму, ово је најважнији тренутак. Сада је вирус најагилнији, сада се највише преноси и постоји могућност да сретнете некога ко зна да је инфициран, а може пренети вирус. Зато је сада најважније социјално дистанцирање”, рекао је др Предраг Кон, епидемиолог.

Према његовим речима, повећан број позитивних на корона вирус је резултат повећаног тестирања.

– Ми се сада налазимо у том максимуму. Ово је сада време забране свих контаката. Зато свако треба да размишља да је забрањен контакт, да пере руке после сваког додира, да се не креће у групама. Јер забрана кретања доводи до забране контаката. Овог викенда ћемо видети како су се људи понашали претходног викенда односно колико су поштоване мере – рекао је др Кон за ТВ “Пинк”.

Почиње да пада број оболелих, али др Кон подвлачи да не смемо да се опуштамо.

– Довољно је да се деси нешто као што се догодило у КБЦ “Дедиње”. То не смемо да дозволимо, да инфекција букне одједном. Првенствено мислим на то да не смемо да допустимо да вирус уђе у домове за негу старих лица. Најважније сада јесте сачувати старије. Вирус сада слаби, нема тај потенцијал који је имао, почело је да бљешти светло на крају тунела. Али то не значи да смемо да се опустимо. Сада нам је потребна максимална концентрација – подвукао је др Кон.

Задовољан је, каже, функционисањем ковид амбуланти.

– Проблема има, али ће бити уигранији. Сав тај простор је био неопходан, привремене болнице су нам биле потребне. Прва наизглед попуњеност комплетних капацитета је била у Нишу. Основна ствар је да је данас одлучено да војна болница у Нишу постане болница за све пацијенте са другум тегобама које нису заражене корона вирусом, а да Клинички центар постане ковид болница. Истовремено “Чаир” има више од 170 пацијентата, све то је било неопходно – објашњава епидемиолог.

Он сматра да, иако сада не може са сигурношћу да се тврди, све указује на то да ће вирус Ковид-19 опстати и постати сезонски као грип.

– Основна ствар је да ли ће вирус да опстане и да буде стално са нама, а изгледа да хоће. Асимптоматски пацијенти то доказују. Не знамо са сигурношћу да ли ће да пређе на јужну хемисферу и да буде као грип. Када мислите да ће да експлодира, вирус нестане. Међутим, делује и чини се да ће овај вирус опстати и постати сезонски слично као грип. Али ништа не сме човек да прејудицира. Преко лета ћемо радити испитивање имунитета на једном узорку популације, тако да ћемо касније знати детаље. Ми смо заштитили најстарије, али ће они остати најосетљивији – каже др Кон.

Према његовим речима, како сада ствари стоје потпуно нормалном животу ћемо моћи да се вратимо на самом крају пролећа или на почетку лета.

Извор: Блиц