ДР КОН ОПИСАО ЗАСТРАШУЈУЋИ СЦЕНАРИО: Да нисмо предузели мере дошло би до ЕКСПЛОЗИЈЕ и све би било готово за шест недеља

Стручњак наводи да се у свету показало да у таквим условима долази до колапса здравственог система у “зачараном кругу” са великим бројем заражених међу здравственим радницима

Да у Србији нису предузете строге мере све би било готово за шест недеља, са огромним бројем заражених и хоспитализованих пацијената, рекао је епидемиолог Предраг Кон на конференцији за медије у Палати Србија поводом епидемије вируса корона.

– Да нису предузете мере то не би био српски већ неки икс сценарио. Не могу да тврдим да би био сценарио Италије, Шпаније или неке друге земље. То би било експлозивно без било какве сумње. То значи да би се све завршило за 6 недеља са огромним бројем заражених, па оних који траже болничко лечење и оних који морају на респираторе – казао је доктор Кон и нагласио да ниједан систем у свету није издржао овај сценарио.

Стручњак наводи да се у свету показало да у таквим условима долази до колапса здравственог система у “зачараном кругу” са великим бројем заражених међу здравственим радницима.

– Имали смо среће све то да видимо у Италији и на почетку у провинцији Хубеј – казао је Кон.

Епидемиолог је најавио да ће током лета, на репрезентативном узорку, бити урађено испитивање како би се утврдило какав је имунитет популације.

Навео је да струку “не буни” много тога око вируса, али се не зна шта ће бити током лета и да ли ће вирус опстати.

Кад се све врати у нормалу, најосетљивије групе биће, каже, старији и деца.

Извор: Курир