ДР ПЕТРОВИЋ ОТКРИВА: Колико дуго траје имунитет након прележаног ковида, а колико након вакцине

ТРЕНУТНА епидемиолошка ситуација у Војводини још се оцењује као ванредна иако су стопе обољевања током јануара пет пута ниже него оне које смо регистровали током новембра и децембра, наводи професор доктор Владимир Петровић, директор Института за јавно здравље Војводине у Новом Саду.

– Током овог трећег таласа 95 одсто оболелих су са благом клиничком сликом или су само асимптоматски, док је пет одсто оболелих имао тежу клиничку слику и неки од њих су завршили на вентилацији – објашњава Петровић.

Додаје да смо далеко од неке повољне ситуације, али да би, како каже, око Сретења могли да уђемо у повољнију ситуацију.

– Још увек смо далеко од неке повољне ситуације, међутим, сигурно је да смо већ сада на силазном краку овог трећег епидемијског таласа и очекујемо, уколико се овај тренд настави да би око Сретења могли да уђемо у неку повољнију ситуацију, а већ у марту да можемо да кажемо да смо у повољној ситуацији – објашњава Петровић.

Говорећи о вакцинацији наводи да су у Војводини од 24. децембра до сад вакцинисане 31.673 особе.

На питање – колико још грађана треба да прими вакцину да будемо релативно мирни наводи:

Међутим, како каже, у овом трећем таласу регистровано је пет до осам пута већи број случајева у односу на укупан број оболелих пре тога, тако да се процењује да је тај природно стечени имунитет далеко виши.

– И процењујемо да ће нам бити довољно 20 одсто вакцинисане популације што чини негде око милион и по вакцинисаних да би могли да достигнемо тих 70 одсто – објашњава директор Института за јавно здравље Војводине у Новом Саду.

КОЛИКО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ

Говорећи о имунитету вакцинисаних наводи да се он разликује у односу на то да ли је стечен природним путем или вакцином.

Као пример наводи резултате тестирања неколико здравствених радника недељу дана након примљене Фајзерове вакцине.

– У току јучерашњег дана извршили смо тестирање неколико здравствених радника који су примили другу дозу Фајзерове вакцине и то недељу дана након вакцинације и поредили са нивоом антитела код оболелих у децембру и могу да потврдим да је шест до седам пута већи ново антитела код вакцинисаних Фајзеровом вакцином него код оних који су прележали болест. Литература каже да може да буде и 20 пута већи –  наводи директор Института за јавно здравље Војводине у Новом Саду.

Говорећи о природно стеченом имунитету наводи да његово трајање зависи од клиничке слике оболелих.

– Када су у питању они који су природно стекли имунитет након болести, нажалост, дужина трајања имунитета је пропорционална тежини клиничке слике оболелих. Тако да код оних који су имали тежу клиничку слику очекујемо да имунитет траје годину дана и дуже, а код оних који су асимптоматски, процене су, бар према стручној литератури да тај имунитет траје до 60 дана. Тако да је препорука да и они који су прележали вирус месец дана након прележане болести приме вакцину – објашњава Петровић.

Апелује на грађане да се вакцинишу јер је то, како каже, једини начин да станемо на пут зарази.

– Како нас пролеће очекује зависиће од од нивоа колективног имунитета који ћемо постићи. Ја бих позвао грађане да се вакцинишу јер од тога зависи колико ћемо се брзо вратити нормалном животу –  закључио је директор Института за јавно здравље Војводине у Новом Саду.

(РТС)