ДР СТЕВАНОВИЋ УПОЗОРАВА: Не лечите се самостално и у кућним условима, све је више оних са тежим клиничким сликама (ВИДЕО)

Министар здравља у Влади Србије Златибор Лончар састао се данас с директорима ковид болница.

Доктор Горан Стевановић апеловао је на грађане да се не лече сами код куће.

– Сви пацијенти којима није потребна кисеоничка потпора размештаће се у установе где нема централног снабдевања кисеоником да би се кисеоничка места обезбедила за пацијенте за тежом клиничком сликом. Број преглада у тријажним центрима не пада, а забрињава да нам се у последње време јавља све више пацијената с тешком клиничком сликом који су се лечили сами и код куће. Од марта позивамо да се ова болест не лечи самостално, у кућним условима, без консултација са лекарима у ковид систему – истакао је Стевановић и додао да нам у овом тренутку може помоћи само поштовање мера.

Он је рекао да је очигледно да неки још не виде да је огроман број оболелих, позивитних, да се болнички капацитети перманентно пуни, а да је број пацијената на интензивној нези, са тешким клиничким сликама, све већи. Зато је поново разматрана могућност да се, без обзира на почетак рада ковид болнице у Батајници, још рационалније искористе капацитети.

Стевановић каже да је за два и по дана рада болнице у Батајници, тамо више од 40 људи у јединицама интензивне неге.

На питање да упореди овај викенд с претходним, он је рекао да је ситуација иста, осим што смо добили ковид болницу у Батајници, која итекако помаже као “вентил” и где је смештен део најтежих болесника.

– Тако да је ситуација практично иста као и прошлог викенда, осим што имамо и Батајницу. Али, не постоје неисцрпни здравствени капацити и једини начин да се ово стави под контролу јесте да се поштују све препоруке и епидемиолошке мере – рекао је Стевановић.

Упитан каква је комуникација између тријажних ковид амбуланти и болница и како добијају информације колико у којој болници има слободних места, он је рекао да су одговорна лица у болницама и тријажним амбулантама умрежена, да се тачно зна колико има места у полуинтензивним и интензивним негама, колико места за кисеоничку терапију.

– Сваког појединачног пацијента најављујемо. Због великог броја пацијената, само у Београду имамо четири пријемно тријажне амбуланте, може се десити да буду попуњена сва места у болници када санитет стигне, али трудимо се да то спречимо и да се такве ствари не дешавају – навео је Стевановић.

Такви пацијенти збрињавају се у другој болници где има слободних места. Комуникација је иста и са привременим ковид болницама у унутрашњости као што је Чаир, Нишка бања, Соко Бања, где се пацијенти из Београда упућују, али и из тих центара се упућују ка Београду сложени и компликовани пацијенти, навео је Стевановић.

Директор КБЦ “Др Драгиша Мишовић” доктор Владимир Ђукић казао је да су капацитети пренапрегнути.

– Ми имамо скоро 350 пацијената од тога 90 у јединицама интензивне неге. Пацијенти су изузетно тешки. Има доста мајки са децом, доста трудница које захтевају лечење више доктора. Болница у Батајници је значајно релаксирала капацитете, али и то ће бити недовољно. Она је попуњена са 320 пацијената за два и по дана. Остали делови здравственог система су пренапрегнути – казао је доктор Ђукић.

Подсетимо, у Србији су ступиле на снагу нове мере у спречавању ширења корона вируса које подразумевају да од 17 часова и викендом могу да раде само продавнице с прехрамбеном робом, апотеке и бензинске пумпе.

Надлежне инспекције и комунална милиција строго ће контролисати поштовање ових мера.

Влада Србије и Кризни штаб апеловали су на све грађане да се понашају одговорно и не окупљају се у становима, приватним смештајима нити у било којим другим просторима.

Извор: Курир