Драган Ђилас: Европски званичници увек одговоре на наше дописе

Због божићних празника, надлежни портпароли Европске комисије нису јуче били доступни за коментар о најновијем писму председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа званичницима Европске уније.

Ђилас је прекјуче у јавном писму позвао ЕУ да Србију и остале државе Западног Балкана укључи у процес вакцинације против ковида 19 истим вакцинама које ће бити коришћене у Унији и да тиме, како је навео, покаже да нису тачне тврдње председника Србије Александра Вучића с почетка пандемије да је европска солидарност „мртва“.

Упитан очекује ли да ће институције ЕУ одговорити на писмо које им је упутио, Ђилас за наш лист каже: „Увек до сада су званичници Европске комисије одговарали на дописе које смо слали.“

– У овом случају најбољи одговор би био да ЕУ обезбеди значајну количину вакцина Србији, поручује Драган Ђилас.

Представници невладиних организација нису желели да за Данас коментаришу наведени потез лидера ССП-а. С друге стране, у Покрету слободних грађана за наш лист кажу: „Слажемо се с намерама писма и чекамо да видимо детаље програма кроз који Србија треба да добије вакцине из Европске уније.“

Говорећи на исту тему, потпредседница Демократске странке Драгана Ракић наводи: „Стратешко опредељење Србије јесте чланство у ЕУ. У интересу грађана Србије је да се приближимо европским стандардима у свакој области, јер то значи бољи животни стандард. Државе ЕУ показују највећи степен бриге за своје грађане. Због тога ДС подржава сваку иницијативу којој је циљ бољи живот наших грађана, па тако и у овом конкретном случају који се односи на здравствену заштиту становништва.“

Ђилас је у писму европском комесару за проширење Оливеру Вархејиу и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен оценио да је постојала „озбиљна претња да би наратив коришћен од стране Владе Србије могао грађане Србије оставити изван јединственог европског одговора на ковид кризу и процес имунизације“.

„План вакцинације у Европи почиње са реализацијом за два дана док у Србији не постоје поуздани подаци о томе када, како, и ко ће се и са којом вакцином вакцинисати. То ствара конфузију и шири страх међу људима посебно имајући у виду да су наше власти месецима грађане убеђивали да ћемо сами направити вакцину. Након тога су тврдили да ће Србија добити више милиона вакцина произведених у Кини, а на крају да ћемо са Русијом заједно производити Спутњик вакцину“, навео је Ђилас.

Додао је да су грађани Србије „део европске породице народа“ и да „не треба да сносе последице неодговорног понашања хибридног режима који управља земљом“.

У Србији је, подсетимо, у петак почела имунизација вакцином компаније Фајзер а први су вакцинисани премијерка Ана Брнабић, министарка рада Дарија Кисић Тепавчевић и епидемиолог Предраг Кон.

До сада је достављено око 5.000 доза вакцина а најављено је да ће најпре бити вакцинисани корисници геронтолошких центара.

Премијерка Брнабић је исте вечери одговорила на Ђиласово писмо у својству чланице Председништва Српске напредне странке. Брнабић је оценила да је Ђилас „незналица и зао“, што се види, како је оценила, из његовог позива ЕУ да Србију и државе Западног Балкана укључи у процес вакцинације, иако је данас „Србија, као трећа по реду земља у Европи, након Велике Британије и Швајцарске, започела вакцинисање свог становништва“, написала је она, пренела је Бета.

Ђиласа је критиковала и јер се у писму ЕУ „жали да у Србији не постоје поуздани подаци о томе када ће се и којом вакцином вакцинисати“.

Брнабић је навеле да се Ђилас „и раније на сличан начин обраћао ЕУ“ што је она назвала „срамоћењем земље зарад јефитних политичких поена“ у чему је „Дјилас европски и светски шампион“. Лидер ССП је јуче одговорио, такође у јавном писму (текст у оквиру).

Подсетимо, средином седмице у Србију је стигло нешто мање од 5.000 доза Фајзерове вакцине, а премијерка Србије вакцинисала се са још неколико званичника као пример јавности. Вакцине имунизују у две дозе, а намењене су људима у старачким домовима који су најризичнија група у корона пандемији.

Апел из јула

Удружена опозиција Србије, која је тренутно „у блокади“, а чији је део и ССП, апеловала је у јулу на ЕК да Србију и друге земље Западног Балкана укључи у заједничку набавку вакцина против ковида 19. Званичници ЕУ задужени за здравство су тада послали свој одговор. Такође, Борко Стефановић, заменик председника ССП, недавно је упутио отворено писмо шефу Делегације ЕУ у Србији, амбасадору Сему Фабрицију, у којем се тврди да Фабрици постаје политички саучесник актуелног режима, „отимача ове државе“. Непосредан повод за писмо били су јавни наступи Фабриција на седницама Националног конвента за приступање Србији ЕУ и скупштинског Одбора за европске интеграције. Колико је познато, Фабрици није одговорио на такве тврдње Стефановића.

Ђиласов одговор премијерки Ани Брнабић

Није срамота молити за свој народ

„Није срамота молити за свој народ, није зло тражити од Европске уније да грађани Србије у борби против пандемије имају оно што имају грађани Европске уније. Срамота је, зло је лагати сопствени народ“, написао је Ђилас у одговору на тврдње Ане Брнабић да срамоти Србију.

„А све што сте ви јуче рекли поводом мог обраћања европским званичницима је лаж. Нисмо ми, госпођо Брнабић, 16. септембра како ви кажете тражили да уђемо у Ковакс програм. Целокупна српска опозиција је захтев за цео Западни Балкан и за Србију да добијемо исте вакцине као и Европљани послали још 23. јула, 16. септембра су нам одговорили, рекли да треба да се пријавимо за тај програм, а после неколико дана је Србија, крајем септембра, и заиста постала део тог програма. Данас помињете европску солидарност, нисмо ми никада рекли да је европска солидарност мртва, него је то рекао ваш како ви кажете шеф, а председник Републике Србије Александар Вучић. Ми смо позивали Европу и ми смо тражили да имамо исте вакцине као у Европи.

Ваш председник је рекао да ћемо добити пет милиона вакцина из земље која већ тестира вакцине на људима, данас је 25. децембар није стигла ни једна једина. Ваш министар здравља, значи ваша влада је рекла да ће Србија сама произвести вакцину ако буде било потребе. 25. је децембар, имамо хиљаде преминулих десетине хиљада, стотине хиљада заражених вакцина нема. Ви сте рекли да ћемо заједно са Русијом производити спутњик вакцину у Србији. Још једном да вам кажем, 25. је децембар, вакцине нема. Једна Канада је обезбедила девет вакцина по глави свог становника. Ви сте у овој години обезбедили 4.800 вакцина. Хвалите се тиме да је вакцинација почела малтене прва у Европи у Србији после Британије и Швајцарске. Само нисте рекли да смо први завршили вакцинацију јер вакцина више нема. О томе сам ја писао Европљанима и зато сам ја тражио помоћ за Србију и за земље Западног Балкана верујући да смо ми заиста део Европи и да имамо право на оно што у оваквој ситуацији имају и нихови држављани.

Написали смо што је тачно да нико не зна када ће вакцина у Србију стићи и какав ће бити план вакцинације. Ви када кажете да се све то зна, ја вас позивам да узмете један бели папир и да на њему напишете за сваки дан од данас, па у јануару, колико стиже вакцина, којих вакцина, и ког датума, и да кажете какав је план вакцинације, да се прво вакцинишу лекари и здравствени радници јер они се већ осам месеци боре против овога и нажалост многи у тој борби губе своје животе. Када ће се вакцинисати сви старији од 65 година, шта ћемо са људима који имају хроничне болести? Свако од њих има право, а држава има обавезу да им каже када ће бити у могућности да приме вакцину уколико то, наравно, желе“, наводи се између осталог у Ђиласовом писму. П. Д.

Кад су ваши шефови владали, нисмо били ни у УН

„Госпођо Брнабић, када су ваши шефови били власт, Србија не да није била члан Европске уније, него није била ни чланица Уједињених нација. Године 2012. Србија је добила статус кандидата за чланство у Европској унији. Данас Србија нема ништа. Данас Србија да се пријави за тај статус га не би добила“, пише још у писму лидера ССП.

Извор: Данас