ДРАМА! ПРЕТИ ЛИ НАМ ПОНОВО ИЗОЛАЦИЈА? Проценат заражених короном премашио 2 одсто, сутра седница КРИЗНОГ ШТАБА!

Због наглог скока инфицираних, чему је кумовало Врање, кризни штаб заседа данас, а др Предраг Кон је раније изјавио да би рестриктивне мере могле да се врате ако премашимо два одсто

У Србији је за 24 сата регистровано 89 нових случајева короне од 4.113 тестираних, те је проценат броја позитивних од броја тестираних, први пут после укидања ванредног стања, премашио два процента – тачно је 2,16 одсто. Главни кривац за то је Врање, одакле јуче долази сваки трећи позитиван. Да ли ово значи да ће епидемиолошке мере опет бити пооштраване, да ли нам прети нова изолација, полицијски час или новчано кажњавање, знаћемо можда већ данас јер због јучерашњих података требало би да заседа кризни штаб.

У Врању су јуче биле још 34 особе позитивне на ковид-19, а од тог броја је 12 радника фабрике намештаја „Додић“, одакле је све и кренуло. Истовремено, у врањској болници на лечењу налазе се 93 пацијента.

– У ковид болници у Врању хоспитализована су 93 пацијента, од чега су четири на кисеонику, код осам је дијагностикована лакша упала плућа, док су остали пацијенти асимптоматски – изјавила је директорка Здравственог центра Врање Лјиљана Антић, и додала да су 44 пацијента из фирме „Додић“, а двоје из фабрике „Геокс“. Резултати за тих 137 људи из „Додића“, као и за њихове чланове породица, очекују се данас.

„Геокс“ је обуставио рад, а према сазнањима Курира, оболелих има и у фабрикама „Нектар“, „Топ софа“ „Би вода“, као и у једном фризерском салону и трговинској радњи у Врању.

Премијерка Србије Ана Брнабић је због додатног скока броја инфицираних у Врању за сутра заказала састанак кризног штаба.

– Да разговарамо да ли је потребно било шта предузети. Сада не планирамо никакве нове мере, али апелујем још једном на све – криза није готова. Изашли смо из најгорих времена и можемо да живимо колико-толико нормално, али и даље морамо да носимо маске, да пазимо на дистанцу – рекла је премијерка упитана да ли би и које мере могле да буду уведене после скока броја заражених.

Подсетимо, др Предраг Кон, епидемиолог и шеф кризног штаба, раније је рекао да, ако број заражених пређе два процента, могле би се поново увести рестриктивне мере.

Епидемиолошка ситуација на југу Србије је и даље несигурна, а ситуација у Врању, где су у једном колективу коронавирусом заражене десетине радника, требало би да опомене целу Србију, каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић. У Врању је због повећања броја новооболелих поново отворена ковид болница, која је била затворена крајем априла, а током викенда регистрована су 52 новооболела, од којих је највише радника једне фабрике намештаја. Тиодоровић каже да су Врање и лесковачке фабрике „Јура“ примери који показују шта се може десити ако се не спроводе мере, а становништво потпуно опусти.

У Лесковцу, где је највеће жариште фабрика „Јура“, ситуација је слична. Како је саопштио др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице у том граду, јуче су била на лечењу 123 пацијента, а од тог броја је 52 из корејске фабрике.

Премијерка је изјавила да се ће се настојати да се улазак у Србију либерализује што је више могуће, истичући да је, осим заштите здравља људи, циљ да се што пре оствари пун економски опоравак и раст наше земље:

– Трудићемо се да у најразумнијој мери либерализујемо улазак у Србију што је више могуће како будемо видели да су статистички подаци у вези са коронавирусом у Србији и Европи под контролом. То је важно за нашу привреду, као и за наш туризам.

ПРОЦЕНАТ РЕГИСТРОВАНИХ КОВИД СЛУЧАЈЕВА

 1. мај – 2,09
 2. мај – 1,84
 3. мај – 1,03
 4. мај – 1,64
 5. мај – 1,55
 6. мај – 1,35
 7. мај – 1,23
 8. мај – 1,18
 9. мај – 0,98
 10. мај – 1,28
 11. мај – 1,09
 12. мај – 0,95
 13. мај – 1,75
 14. мај – 2,16

Извор: Курир