ДРАМАТИЧАН АПЕЛ ДР ТИОДОРОВИЋА: Ово је последњи тренутак да се уозбиљимо

Очекујем да ће грађани схватити да је ово последњи тренутак да се уозбиљимо, схватимо ситуацију и да морамо да постанемо свесни озбиљности преношења инфекције корона вирусом, рекао је професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против ковид 19.

Тиодоровић је, коментаришући враћање појединих мера – обавезно ношење маски у превозу, забрану посета болницама… рекао да очекује да ће грађани бити свесни на озбиљност ситуације, с обзиром на повећан број заражених, поготово у Београду, Новом Пазару, Тутину и Врању.

– Очекујем да ће грађани схватити да је ово последњи тренутак да уозбиљимо ситуацију, морамо да постанемо свеснији него што смо били – казао је проф. др Тидоровић.

Он је подсетио да је Клиника за плућне болести у КЦС опет ковид болница. Оцењујући ситуацију на југу земље, навео је да се ситуација у Врању одржава, и да има много пацијената са бронхопнеумонијом.

– Јуче и јутрос укупно је било око 60 заражених пацијената. Највише се збрињавају у КЦ Ниш. У ковид болници у старом делу центра је 85 пацијената, од којих је код 48 вирус потврђен, а за остале се чекају резултати – рекао је проф. др Тиодоровић и додао да су у свим домовима здравља задржане ковид амбуланте, и да у њима становништво са тегобама може да се јави.

Истакао је да данашња утакмица између Партизана и Војводине, која се игра у Нишу, а на којој се очекује до 10.000 посетилаца, може да буде један од ризика за ширење инфекције.

– С тим да треба рећи да ризик представљају и мању скупови као што су рођендани, славља…

Кризни штаб за борбу против короне донео је јуче низ мера и одлука – обавезно је ношење маски у градском и међуградском превозу, препорука је да се носе у сваком затвореном простору, укинуте су посете болницама, у старачким домовима су ограничене, дистанца на отвореном треба да се држи на 1,5 метар, док је у затвореном простору предвиђено да по соби буде 3 квадрата.

Извор: РТС