ДРАМАТИЧНА ПРОГНОЗА МИЛАНА КНЕЖЕВИЋА: Црну Гору очекује озбиљна институционална криза, неопходна демонтажа Ђукановићевог режима

ПРЕДСЕДНИК ДНП и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић раније данас предвидео је да председник Црне Горе Мило Ђукановић неће потписати Закон о слободи вероисповести и упозорио је да Црну Гору очекује озбиљна институционална криза.

Кнежевић је објаснио да се Скупштина поново одређује према закону, без икакве расправе, и прослеђује тај законски акт Ђукановићу, када ће он, по Уставу и закону, бити обавезан да га потпише.

Кнежевић је рекао да, уколико Ђукановић то не учини, Црна Гора улази у додатну институционалну кризу.

– И јасно је да фразе и наративи о кохабитацији са Ђукановићем немају никаквог основа, јер смо видели како су се ових дана понашали Демократска партија социјалиста (ДПС) и Државна изборна комисија (ДИК), која је на скандалозан и криминалан начин дала себи за право да заустави верификацију мандата посланице УРА-е – навео је Кнежевић.

Он је казао да лидери странака парламентарне већине и премијер Здравко Кривокапић морају заузети јасан став у вези са институционалим и уставним опструкцијама.

– Јасно је да се одлазећи режим, то јесте садашња опозиција, никако не може помирити са поразом и покушаће на сваки начин да подрива уставни поредак Црне Горе – рекао је Кнежевић.

Он сматра да ће последња дешавања у Скупштини утицати на односе између власти и опозиције и на кохабитацију са председником државе.

– У овом тренутку имамо додатно подељену Црну Гору, уз јасне политичке ставове опозиције предвођене ДПС-ом да ће до даљњег бојкотовати рад Скупштине и скупштинских одбора – рекао је Кнежевић.

Он је, пре него што је саопштено да је Ђукановић тај закон вратио парламенту, навео да све што се дешава у вези са тим актом тумачи као предконгресне игре између Ђукановића и потпредседника ДПС-а и бившег премијера Душка Марковића.

– Јер је јасно да ће Ђукановић покушати да очисти странку од старих кадрова и доведе неке младе лавове, а да ће Марковић такође покушати да задржи свој утицај и да на места одлучивања у странци доведе своје људе, или чак самог себе – казао је Кнежевић.

Поновио је и да је неопходна “демонтажа Ђукановићевог режима”.

– Сама чињеница да је ДИК одбила да верификује мандат посланици УРА говори о томе да нисмо на прави начин ушли у демонтажу и да ће поражене снаге, предвођене ДПС-ом, где год се налазе њихови људи на местима одлучивања, покушати на сваки начин да опструирају процес транзиције власти – навео је, између осталог, Кнежевић.

Извор: Вечерње новости