ДРАМАТИЧНО! ПРОНАЂЕНЕ БОМБЕ НА СЕВЕРУ ПОКРАЈИНЕ! Кфор спречио напад Шиптара на Србе?!

Тим за уклањање експлозивних направа команде Кфора демонтирао “сумњиве направе” у Зубином Потоку и Северној Митровици. Стручњаци: Албанци спремни за терористичке акције против Срба

Међународна војна мисија Кфор на Косову и Метохији пронашла је неколико скривених бомби и експлозивних направа на северу покрајине, што указује на сумњу да шиптарски терористи планирају нове нападе на Србе, упозоравају стручњаци!

Тим за уклањање експлозивних направа регионалне команде Кфора демонтирао је “експлозивна средства” у Зубином Потоку и Северној Митровици. Како је саопштено, ове направе нађене су у близини градског стадиона у Зубином Потоку и у подруму једне куће у Северној Митровици. Иако шефови Кфора нису дали додатне информације, безбедносни експерти упозоравају да је могуће да су шиптарски терористи планирали нападе на Србе. Албанцима у овом тренутку, кажу стручњаци, одговара то што су власти на северу Косова, али и у централној Србији преокупиране ситуацијом у вези са коронавирусом.

Све је могуће

Кфор је у саопштењу навео да је тим за демонтажу експлозивних направа реаговао на извештаје “косовске полиције”, у којима је писало да су “експлозивна средства” пронађена у Зубином Потоку код градског стадиона, односно у подруму једне куће у Северној Митровици.

– Косовска полиција осигурала је сваку локацију, док су припадници нашег тима сигурно одлагали експлозивна средства. Одржавамо добар радни однос са косовским безбедносним организацијама. Настављамо да сарађујемо у обезбеђивању сигурног окружења за све заједнице – изјавила је Закари Валентин, вођа тима Кфора.

Коментаришући ове наводе, бивши потпуковник КОС Лјубан Каран каже да се од приштинског руководства, које је настало из терористичке ОВК, увек може свашта очекивати.

– То подразумева и терористичке акције. Експлозивне направе могле су бити постављене како би изазвале пометњу међу Србима, што би онда могло да се искористи за евентуални напад на север Косова. Будући да Кфор не даје прецизне информације, можемо основано претпоставити да нешто крију и да су бомбе из арсенала НАТО агресора или злочиначке ОВК – упозорава Каран.

Варају се у процени

Аналитичар Стевица Деђански оцењује да не треба искључити могућност да Шиптари покушавају да искористе ситуацију са коронавирусом и нападну север Косова.

– Могуће је да Шиптари мисле како је север Косова тренутно најрањивији, јер се сви баве вирусом. Али, ако тако размишљају, праве рачун без крчмара. Србија је значајно опремила војску, зна одакле прети опасност и свако ко мисли да је занемарила своју јужну покрајину грдно се вара – упозорава Деђански.

Извор: Информер