ДРИТАН ТРАЖИ НОВУ ПАРЦЕЛУ ЗА МИРАША: Одборници покрета УРА гласали да непризната ЦПЦ добије земљиште у Подгорици

Парцела коју су одборници УРА, заједно са колегама из ДПС, либерала и социјалдемократа, доделили Дедеићу предмет је судског спора Митрополије црногорско-приморске и локалних власти Подгорице.

То је, како је у петак објаснио Абазовић, једини разлог што је Влада укинула спорну одлуку. Штавише, вицепремијер је позвао подгоричке власти да Мирашевој ЦПЦ одмах доделе другу парцелу у главном граду Црне Горе за градњу њиховог храма.

– Парцела коју је главни град уступио ЦПЦ предмет је судског спора и због тога је Влада повукла сагласност на такву одлуку – казао је Абазовић. – Можда би влада Душка Марковића упркос томе дала потребну сагласност, али ова не може. Одборници УРА који су гласали за ову одлуку вероватно нису имали информацију да је у питању посед под спором. Лично немам ништа против тога да ЦПЦ добије земљиште. Позивам главни град да им уступи другу парцелу.

У овом случају многи су видели још једну пукотину између премијера Кривокапића и Абазовића, али и “удварање” Дедеићевим присталицама. Постоји и бојазан да одлука Владе неће бити испоштована.

МИНИСТАР Лепосавић објаснио је да је о Закону о амнестији говорио само као о могућем решењу и није причао о преиначењу пресуде лидерима ДФ-а Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу. Министар је раније најавио могућност доношења закона о амнестији ако Апелациони суд потврди првостепене пресуде за покушај “државног удара” лидерима ДФ-а.

ЛЕПОСАВИЋ: ЗАКОН МЕЊАН ХИТНО

ВЛАДА Црне Горе прејкуче је једногласно усвојила измене Закона о слободи вероисповести. Како је објаснио министар правде Владимир Лепосавић, јавна расправа је изостала из разлога хитности, али и због тога што измене не мењају суштину закона.

– Све опасне нејасноће су отклоњене. Циљ закона је не да одређује место верским заједницама, него да их стави у равноправан положај и заштити их од разних утицаја. А могућност за примене неуставних одредаба овог закона наступила би већ почетком јануара, па смо због тога морали хитно да мењамо закон – објаснио је Лепосавић.

Извор: Новости