ДРСКОСТ ЦРНОГОРАЦА! Симовић: Не треба нам помоћ Србије, снаћи ћемо се сами! Мандић: Ово је смртна пресуда!

Симовић је рекао да има “и других држава у којима је могуће с њиховим трговинским кућама уговорити куповину робе произведене у трећим земљама”

Потпредседник црногорске владе и председник Националног координационог тима Милутин Симовић саопштио је вечерас да захваљује председнику Србије Александру Вучићу “на бризи о Црној Гори”, али да ће се она сама снаћи како би набавила респираторе за третман оболелих од корона вируса.

“Ипак, мислимо да је добро да он целину своје пажње усредсреди на заштиту здравља и добробит грађана Србије. Снаћи ћемо се ми. На срећу, још је држава и тржишта на којим је могуће за свој новац купити недостајуће производе, као што смо у Србији купили и храну о којој говори председник Србије”, казао је Симовић.

Како преносе подгоричке “Вијести”, он је казао да има “и других држава у којима је могуће с њиховим трговинским кућама уговорити куповину робе произведене у трећим земљама”.

“А да вам не буде одузета као што се то нама догодило с респираторима на тржишту Србије. Посебно смо захвални за најављени додатак од два респиратора која би нам председник Србије донирао на бази договора с лидером Нове српске демократије. Претпостављамо као израз бриге за наводно угрожени српски народ у Црној Гори. Нема потребе за тим. Не калибрирамо у Црној Гори медицинску опрему по националним фреквенцијама”, додао је Симовић.

Он је још рекао да је Црна Гора “одговорна и организована, грађанска држава која је у стању да и у најтежим околностима пандемије корона вируса сваком свом грађанину обезбеди максимални могући ниво здравствене заштите”.

Председник Вучић раније данас је на конференцији за новинаре рекао да Србија није отела ни конфисковала ниједан респиратор Црној Гори, реагујући на оптужбе из Подгорице, и поручио да је Србија спремна да Црној Гори поклони пет респиратора.

И министар здравља Црне Горе Кенан Храповић одговорио је председнику Србије Александру Вучићу на спремности да Црној Гори поклони пет респиратора.

“Хвала на понуди да нам донира три наша респиратора која смо ми наручили за црногорско здравство. Ценећи озбиљност ситуације у суседној држави верујемо да су та средства у овом тренутку потребнија здравственом систему Србије”, навео је он.

Одлука потпредседника црногорске Владе Милутина Симовића да одбије медицинску помоћ председника Србије Александра Вучића Црној Гори у респираторима представља смртну пресуду за људе којима је потребна помоћ, оценио је вечерас лидер опозиционог црногорског Демократског фронта Андрија Мандић.

“Овакво неразумевање, петљање политике у ову ствар и мржња према српству, и то првенствено према нама Србима у Црној Гори, а потом и према држави Србији, доживљава несносне и несмотрене елементе који воде Црну Гору у биолошку и сваку другу катастрофу”, рекао је Мандић.

Он каже да Симовићове одбијање помоћи представља шок и за њега и за народ Црне Горе након што је данас, како је навео, “разобличена огавна лаж да је држава Србија наводно конфисковала три респиратора која је Црна Гора купила у Београду”.

“Када су нам признали представници владе у Скупштини Црне Горе да је то лажна вест, и да то није истина и после моје молбе коју сам упутио председнику Србије коме желим да се захвалим на братском одговору да ће Србија због те лажне вести Црној Гори донирати пет респиратора од којих би два била употребљена у Бијелом Пољу и у Пљевљима који немају функционалних респиратора, уследио је шок… Симовић одбија помоћ коју нуди држава Србија, наша братска Србија, која је овде уложила много од оног катастрофалног земљотреса 1979. до данашњих дана”, казао је Мандић.

Како је додао, током стогодишњег државног заједништва Србије и Црне Горе, Црна Гора никада ништа ружно није доживела од Србије, осим братског и солидарног односа.

Мандић додаје и да је сигуран да респиратора неће недостајати ни породици председника Мила Ђукановића, ни породици Милутина Симовића који је одбио ову помоћ, али да ће недостајати обичним грађанима који умиру због недостатка респиратора.

“Ти ће обични грађани, не дај Боже, ако остану без најдражих својих укућана, бити принуђени да оду код куће Милутина Симовића или Мила Ђукановића и да их дуже за те животе својих најближих. То се тако радило некада у Црној Гори”, навео је Мандић.

Он је захвалио председнику Србије Александру Вучићу који је рекао да је Србија спремна да Црној Гори одмах донира пет респиратора

 

Извор: Курир.рс/Танјуг