Држава опрема ковид болнице мимо закона

Министарство здравља склопило је уговор вредан 1,7 милијарди динара са три компаније за набавку опреме за нове ковид болнице које се граде у Земуну и Крушевцу, одлучивши при томе да не примени Закон о јавним набавкама (ЗЈН).

Образложење које је дато за заобилажење ЗЈН је – зато што се набавља опрема у области одбране и безбедности.

Саговорници Данаса из невладиног сектора међутим упозоравају да је цео поступак, иако се односи на опрему за војне болнице, спроведен без ваљаног правног основа, те да се куповина медицинских уређаја у време епидемије не може посматрати као набавка у области одбране и безбедности.

Министарство здравља склопило је уговор почетком октобра са компанијама Магна пхармациа, Драгер техника и Беоласер, које треба да обезбеде комплетну опрему за ковид болнице у Крушевцу и Земуну, а чије је завршетак најављен за почетак, односно половину децембра.

У објашњењу за покретање овог поступка, који је спроведен без јавног позива, што значи да су у њему могле да учествују само фирме које је Министарство само позвало, наводи се члан Закона о јавним набавкама у коме се каже да се одредбе тог закона не примењују на уговоре у области одбране и безбедности, код којих би примена закона значила откривање података које је у супротности са безбедносним интересима земље.

Изградњом две ковид болнице у Земуну и Крушевцу координира Министарство одбране, међутим како истиче програмски директор Транспарентности Србије Немања Ненадић, у овом случају није било правног основа да се ова набавка спроведе без примене Закона о јавним набавкама.

– Наиме, иако је реч о опремању војних објеката за потребе ковид болница, очигледно није у питању набавка „из области одбране и безбедности“. Уколико је неки део конкурсне документације морао да буде поверљиве природе, то се могло обезбедити одређивањем поверљивости тих информација, а не тако да се набавка спроведе у потпуности без објављивања јавног позива и да се на тај начин надметање ограничи само на фирме које је наручилац желео да позове, каже Ненадић.

Драган Добрашиновић, директор Топличког центра за демократију, такође истиче да цео процес набавке опреме почива на неодговарајућем правном основу.

– Пре свега ово је набавка Министарства здравља. Она се искључиво односи на медицинску опрему и потпуно је везана за пандемију корона вируса, што нема везе са војском. Нема никаквог оправдања да се примени овај део закона, јер ова набавка нема никакве додирне тачке са безбедношћу земље, истиче Добрашиновић, подсећајући да се и раније често посезало за неодговарајућим тумачењима закона како би се јавне набавке спроводиле мимо редовне процедуре.

Из Министарства нису одговорили на питања Данаса зашто је спроведен поступак набавке без објаве јавног позива, те да ли се на тај начин ограничава конкуренција.

Сумњичена за намештање тендера

Посао набавке опреме опреме добила је и фирма Беоласер, о којој су медији извештавали прошле године и то у склопу намештања јавне набавке у пиротској болници. Како је писао КРИК, тада су ухапшени Горан Петровић, директор Опште болнице у Пироту, због сумње да је трговао утицајем и фирми „Беоласер“ из Београда наместио да добије тендер за набавку електронске плоче за ЦТ скенер, као и Драган Рокић, директор фирме „Беоласер“.

Поново се набављају респиратори

Како се наводи у документу објављеном на портал Јавне набавке, опремање две ковид болнице подразумева набавку кревета, ултразвучних уређаја, ЦТ скенера, али и респиратора. На питање Данаса, зашто се поново набављају респиратори, те да ли то значи да су сви који су претходно набављени од почетка епидемије заузети, Министарство здравља није одговорило.

Извор: Данас