Држава удара на најсиромашније!

Посебну накнаду за зелене киловате која је одлуком Владе Србије од 18. децембра увећана више од 4,6 пута, са 0,093 на 0,437 динара по киловат-часу, плаћаће и социјално угрожени потрошачи у Србији. Односно, они који иначе имају право на бесплатне киловате струје и одређену количину гаса. Око 70.000 њих који су остварили право на ову помоћ.

Иако је, дакле, реч о најсиромашнијем делу становништва и држава их последњих година кроз ову уредбу о социјално угроженим купцима помаже, с друге стране у обавези су да плаћају ставке попут ове, којом се стимулишу домаћи и страни инвеститори да још више граде и производе зелене киловате које потом по значајно вишим ценама од ЕПС-ове струје из угља испоручују истом том јавном предузећу.

Пошто „Електропривреда Србије” не може сама финансијски да поднесе тај трошак и плати инвеститорима ову зелену струју, то чини преко рачуна свих грађана. Па и оних најсиромашнијих.

Извор упућен у ове прилике каже да најсиромашнији нису изузети из ове накнаде и да и на њиховим рачунима стоји издвајање за обновљиве изворе енергије јер нигде уредбом ни законом не пише да се њима тај трошак не зарачунава.

Тако да ће и они поред редовног поскупљења струје најављеног за 1. фебруар, од 3,4 одсто, имати у јануару и ову ставку за зелене киловате.

Најава да ће бити повећане плате и пензије пратиле су и најаве, са много мање помпе, о поскупљењу струје, разних пореза и комуналија а те вести прокоментарисала је Вјерица Радета, потпредседник Српске радикалне странке, путем свог личног твитер налога:

Узгред, госпођа Радета није могла остати ни имуна на ударац на најсиромашнији слој нашег друштва па је стала у њихову заштиту нападајући налагодовце овакве срамне Уредбе:

Извор: Политика/портал Српска ствар