ДСС тражи расправу о поновном увођењу обавезног војног рока у Србији

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић оценио је данас да би требало да се отвори расправа о поновном увођењу обавезног војног рока у Србији. Јовановић је казао да је „од највећег значаја“ да се улагања у Војску Србије (ВС) и њено опремање наставе јер смара да „држава никада не може да буде на губитку када улаже у систем одбране, баш као и када улаже у здравство или културу“.

„Међутим, поред нужног наставка набавке борбених средстава, потребно је, у најмању руку, отворити расправу о поновном увођењу рочног састава у ВС“, навео је он.

Обавезно служење војног рока „могло би се показати вишеструко корисним, како за јачање одбрамбене способности земље и учвршћивања везе између војске и народа, тако и због јачања осећаја грађанске и националне дужности“, оценио је Јовановић, пренела је ДСС.

Закључио је да је „за сваки демократски поредак јачање осећања дужности важно јер се њиме уједно јача и осећање за права, које поред дужности, има сваки грађанин једне земље“.

Коментаришући данашњу војну вежбу „Садејство 2020“, рекао је да се видело да су се капацитети ВС, њена ватрена моћ и способност маневра, „несумњиво повећали“.

Извор: Бета