Двери и Народна странка: Загађеност ваздуха у Чачку угрожава здравље градајана

Градске организације (ГО) опозиционих Двери и Народне странке у Чачку оцениле су данас да је ваздух у граду веома загађен, да угрожава здравље грађана и од надлежних институција затражиле решавање тог проблема, а представници владајуће Српске напредне странке (СНС) истичу да ваздух “није загађен од јуче” и да појединци покушавају да политички “профитирају” на тој теми.

Председник ГО Двери Драган Ћендић упутио је отворено писмо градоначелнику Чачка Милуну Тодоровићу од кога захтева да надлежне градске институције спроведу анализу квалитета ваздуха и одговоре да ли он садржи честице које је медицинска наука сврстала у ред опасних по здравље људи и у којим количинама.
“Захтевамо да у најкраћем року доставите на увид грађанима Чачка информације о квалитету ваздуха који удишемо. Ако то не буду валидне и правовремене информације, то ће као и довођење грађана у опасну заблуду пред изборе да је корона побеђена бити разлог за нову кривичну пријаву против Вас”, наводи се у отвореном писму упућеном градоначелнику Чачка.

Ћендић оцењује да грађанима, чије је здравље већ угрожено пандемијом нове заразне болести, прети нова еколошка катастрофа и да су Чачани протеклих дана изложени изузетно високом загађењу ваздуха које се може видети голим оком и осетити по мирису.

“Док се Ваша власт крајње неодговорно односи према овој теми, индекси који описују ниво квалитета ваздуха су у опсезима од веома нездраво до крајње опасно загађење. Чему служи Завод за јавно здравље Чачка ако не томе да информише и Вас и нас? Зашто бежите од ове теме која је озбиљно узнемирила све Чачане”, наводи се у писму.

Ћендић наводи да Двери неће уважити изговоре да нема довољно средстава или опреме за та мерења и да то нису и не смеју бити политичке теме око којих ће се делити.

“Сведоци смо да се расипнички понашате са средствима грађана из буџета. Плаћате онлајн концерте и новогодишњу јелку десетине хиљада евра, преплаћујете разне грађевинске радове у граду, а себи лично повећавате буџетску ставку за репрезентацију у тренуцима када је неопходно сва расположива средства уложити у очување здравља грађана”, наводи се.

ГО Народне странке оценио је у саопштењу да је загађеност ваздуха у Чачку најактуелнија тема ових дана.

“Дошли смо до бар једне чињенице око које се сви слажу да ваздух није задовољавајућег квалитета у Чачку”, наводи се у саопштењу Народне странке.

Народна странка истиче да под хитно мора нешто да се предузме за подизање квалитета ваздуха, као што су спровођење свих испитивања прописаних Законом о заштити ваздуха, чешће мерење и на више локалција у граду.

“Но, за почетак би могло да се помогне Заводу за јавно здравље да набави потребне уређаје у складу са технолошким напретком, да раде свој посао, а да грађани добију правовремене информације. Није скупо, можда мало скупље од плаћених концерата у празној сали Дома културе”, наводи се.

Републички посланик СНС из Чачка и члан Одбора за заштиту животне средине Скупштине Србије Марко Парезановић оценио је у саопштењу да ваздух у Чачку није задовољавајућег квалитета, али да ваздух није лош од јуче “како би одређене интересне политичке групације хтеле да представе”.

Он је истакао да очување животне средине није и не може бити политичко, већ искључиво животно питање, колико год појединци, према његовом мишљењу, у недостатку аутентичних политичких идеја покушавају да на тој теми профитирају.

“Квалитет ваздуха је одувек проблематичан у зимским месецима, због тога што се индустријским загађивачима придодају и индивидуални грејни системи”, навео је Парезановић.

Он је додао да је градска власт у последњих неколико година изградила неколико топлана на гас захваљујући којима је угашен одређен број котларница на мазут и лож-уље.

Пема његовим речима, на квалитет ваздуха утиче и скоро 40.000 регистрованих возила на територији града.

“Оно што додатно појачава субјективни осећај о квалитету ваздуха јесте начин извештавања медија и појединаца, где се не анализирају подаци на годишњем нивоу, већ када је квалитет ваздуха лош то је наглашена вест дана, а када је квалитет ваздуха добар онда то уопште није вест, чиме се ствара нереална слика”, наводи се у саопштењу републичког посланика СНС.

Извор: Бета