Двери због Косова неће у Удружену опозицију Србије, даље иду самостално

Покрет Двери не може бити део новог политичког савеза опозиције ако у његовом програму на првом месту није очување Косова и Метохије у саставу Србије, поручио је потпредседник Двери Иван Костић и, коментаришући вест о стварању Удружене опозиције Србије, од септембра најавио самосталну политику Двери.

“Ми смо ушли у Савез за Србију зато што је он почивао на 30 програмских тачака, међу којима су многе уврштене из нашег програма. За нас су посебно биле важне две тачке посвећене Косову и Метохији у којима се јасно наглашавало поштовање Устава Србије и Резолуције 12 44 СБ УН, као и непристајање на било какво признање лажне државе Косово и референдум на ту тему”, саопштио је покрет Двери, преносећи Косотићеву изјаву.

Пошто формирањем Удружене опозиције Србије престаје да постоји Савез за Србију и више не важи поменутих 30 тачака, Председништво Двери је донело одлуку да не будемо део тог новог опозиционог савеза и да своју даљу политичку активност наставимо независно, навео је Костић.

Он је најавио да ће покрет Двери остати спреман “за техничку сарадњу са свима у опозицији око заједничке борбе за слободу медија и демократске изборе”, али је свој пут даље наставити самостално.

“За смену актуелне власти потребна је сарадња унутар опозиције, али то не значи да треба да се утопимо у неку нову опозициону платформу која нема јасно дефинисане ставове по кључним националним и државним питањима. За нас је у овом тренутку приоритет одбрана Косова и Метохије у саставу Србије и сарадња са свима који деле тај наш став, као и одбрана светиња, српског народа и СПЦ у Црној Гори”, објаснио је Костић.

Он је навео да су међу политичким темамам којима ће се посветити покрет Двер “однос између Матице и дијаспоре, породична политика, борба против криминала и корупције, подршка домаћој привреди и пољопривреди”, као и потпуно нови приступ стубовима друштва: култури, образовању и науци, здравству и заштити животне средине”.

Костић је најавио да ће почетком септембра бити представљена “нова верзија старих Двери, са новим програмом и новим људима који могу да носе ту преко потребну смену политичких генерација у Србији”.

“У много чему разликујемо се и од владајућег режима и од опозиције, а као они који никада нису били на власти имамо потенцијал да понудимо једну потпуно нову политику. Ово ће бити један велики нови почетак за Српски покрет Двери и очекујем да ће заинтересовати многе старе и нове присталице и саборце да нам се прикључе”, оценио је Костић.

Извор: Н1