“Е ЦИГАРЕТЕ” ЛОШЕ ЗА СРЦЕ: Последња истраживања стручњака

Уређаји и хемикалије који се користе за електронске цигарете могу оштетити кардиоваскуларни систем, наводи се у студији објављеној у часопису „Кардиоваскуларна истраживања“. Електроснке цигарете садрже никотин, чврсте материје, метал и ароме, а не само безопасне водене паре, тврди Лерен Волд са државног универзитета у Охају.

Студија показује да ситне честице имају директне ефекте на срце, а и никотин повећава крвни притисак. И други састојци могу да довду до упале , оксидативног стреса и нестабилног протока крви и повезани су са тромбозом, коронарном болешћи и хипертензијом, тврди Волд.

Електронске цигарете садрже формалдехид који је класификован као узрочник рака и повезан са оштећењима срца, што је потврђено у експериментима са пацовима. Наука скоро да ништа не зна о потенцијалним опасностима по здравље ароматичних агенаса који се налазе у е-цигаретама.

Стуија наводи да је у 24 државе забележено 37 смртних случајева повезаних са електронским цигаретама. Такође је евидентирано 1900 случајева плућних обољења.
У свету је 2011. године било седам милиона корисника е-цигарета, ау 2018. чак 41 милион, саопштила је Светска здравствена организација.

Сваки четврти средњошколац у Америци користи е-цигарете.

Извор: српскаствар.инфо