“Једино што је стопроцентно доказано је изолација. И ви нећете, ви сте паметнији”

У специјалној емисији Прва тема говоре српски лекари се о коронавирусу и мерама које се предузимају у циљу спречавања даљег ширења и сузбијања пандемије.

Гости Јоване Јоксимовић су проф. др Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и радиологију, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора “Др Милан Јовановић Батут”, доц. др Ивана Милошевић, заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести и проф. др Александар Лјубић, гинеколог.

Лекари у студију сагласни су да су и сами уочили да људи масовно не поштују препоручене мере социјалног дистанцирања и изолације.

“Илузија је да било ко може да буде заштићен, нема колеквитног имунитета. Нови је узрочник и логично да ће се сви разболети”, рекла је Ивана Милошевић.

Сада када се појавила нова болест, видљиво је да је осетљив као и човек пре много векова, додала је др Дарија Кисић Тепавчевић.

“Знамо да се шири капљичним путем и да можемо сам удаљеношћу да је спречимо”, рекла је Кисић Тепавчевић.

“Младе особе не схватају озбиљност овакве ситуације, и треба да се схвати да не може вирус да опстане ако му ми не помогнемо. Уколико се деси да неко од нас буде инфициран јесте да се ту заустави његов пут, да се ту и заустави, да се не пронађе нови осетљив организам”, истакла је Кисић Тепавчевић и додала:

“Какву год одлуку донела влада ми не можемо да успемо, ако свако од људи не одигра своју улогу.”

Докторка Милошевић поделила је и своје искуство од данас:

“Ако су овакве мере предузете недопустиво је да се роштиља на Кошутњаку, то сам данас видела својим очима. Не знам како их не плаше бројеви.”

Истиче да би људи требало много више да се изолују.

“Ја мислим да морају да излазе само они који морају због посла. И ја имам дете, али она није изашла напоље од кад је све ово почело”, навела је Милошевић.

Важно је да труднице прате упутства оних који их прате, важно је да дођу у безбедне услове, навео је гинеколог Александар Лјубић.

Гинеколог саветује да се не ради и на зачећу новог живота, јер се још увек не зна како ће вирус утицати.

Кисић се надовезала да досад није било познато да крвљу може да се пренесе коронавирус.

Гинеколог Александар Лјубић истиче да је пренос крвљу је еквивалент преносу мајке на фетус, и да се веровало да се то не догађа у вези са коронавирусом, све док се у Кини није прекјуче родила беба за коју је доказано да се беба на неки начин у утерусу разболела.

“Оно што ми сада износимо је на основу неког кратког периода, уз екстремно способан вирус који мутира”, напоменуо је Лјубић.

Др Даница Грујичић објасила је да се свет па и Србија ослања на искуства из Кине и учи од тамошњих стручњака јер имају највише искуства. Она је и након што су у студију приказане фотографије препуних шеталишта у Београду рекла да је то недопустиво

“Једино што је стопроцентно доказано ефикасно, то је излоација. И ви нећете, ви сте паметнији. Сад треба сачувати здравље, не треба ићи у екстреме, држати дијете, трчати”, истакла је Грујичић.

Она је и детаљно говорила о случају пацијенткиње са онкологије која је заражена коронавирусом, јер је прича о њој кружила на друштвеним мрежама.

“Нема тајне. Заражена је пацијенткина која се лечи од карцинома плућа, срећом су лекари на време посумњали и одмах је ставили у изолацију. Сачекали смо резултат, све се десило јуче, пребачена је на Инфективну, па у Драгиша Мишовић. Не ради се о пацијенткињи која је тек почела да се лечи, него већ дуже време. Сви који су били контакту са њјом иду у изолацију, нису тестирани аконемају симптоме.”

Извор: Б92