ЈЕДНА СТВАР ЈЕ ШОКИРАЛА ЦЕЛУ ЗЕМЉУ! Објављена цела пресуда Караџићу на српском језику, добро је прочитајте!

udarna

Резидуални механизам за кривичне судове у Хагу објавио је на српском језику писану пресуду, којом је први председник Републике Српске Радован Караџић осуђен на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и злочина против човечности, кршења закона и обичаја ратовања.

Портал Кликс преноси линк целе пресуде од 412 страна, а на јавној седници 20. марта 2019. године Жалбено веће Механизма саопштило је само сажетак своје одлуке, којом је преиначило првостепену пресуду из марта 2016. година у погледу казне, којом је Караџић био осуђен на 40 година затвора. Овом одлуком потврдило је првостепену пресуду, којом је у делу којим је по овој, првој и јединој од 11 тачака оптужнице, био ослобођен од оптужби.

Жалбено веће сматра да није почињен геноцид на територији општина Братунац, Приједор, Власеница, Зворник, Сански Мост, Фоча и Кључ, али јесте утврдило да су почињени други ратни злочини у тим општинама од 1992. до 1995, који су били координирани из врха Репубике Српске Караџић је, међутим, правоснажно проглашен кривим за геноцид у Сребреници, за прогон цивила и злоцине против човечности, за истребљење становништва, за убистава, злочин против човечности.

Крив је и за убиства, кршење закона и обичаја рата, за прогон и депортације, злочин против човечности, нехумана дела, насилно премештање и друге нечовецне злочине, кршење закона и обичаја ратовања, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца, припадника УНПРОФОР-а.

Караџић у притворској јединици у Хагу и даље чека одлуку председника Механизма у ком затвору ће служити казну.

Извор: Танјуг