ЕКОНОМИСТИ ДЕМАНТУЈУ ВУЧИЋА: Плата од 900 евра 2025. године је немогућа мисија!

Александар Вучић више пута је поновио, а у свом другом обраћању екранима, обећао је да ће просечна плата 2025. године у Србији бити 900 евра, а просечна пензија 400. То је поновио и министар фианансија Синиша Мали. Међутим, економски стручњачи их демантују и сматрају да је ово обећање немогућа мисија.

– Око 14 милијарди евра ћемо инвестирати у наредних пет година у инфраструктуру, здравствени систем, образовање, водовод и канализацију и све оно што ће подићи стандард и нашу привреду. План је да у Србији 2025. просечна плата буде 900 евра, а просечна пензија око 400 евра и то је апсолутно могуће и ми тај новац имамо делимично обезбеђен – рекао је Мали гостујући на Телевизији Б92, понављајући тако речи председника Србије, који је то више пута већ поновио.

Економиста Љубомир Маџар каже да нико не зна каква ће бити просечна плата у Србији, као и неке друге макроекономске категорије за пет година, нарочито не у овако нестабилним, колебљивим, неизвесним и тешко предвидивим временима.

– То нико не зна, а мање од свих баш Синиша Мали. Он тера Вучићевску политику, једног широкогрудог разбацивања којекаквих обећања, која вероватно имају неки политички ефекат. То са економском стварношћу и са оним што се догађа у привреди нема никакве везе. Не постоји модел на основу кога је он то израчунао, или га макар није показао, нити је ико такав или сличан модел применио да добије те величине које је он обећао. То је једна политичка пропаганда, која има политичку сврху, а што се економије тиче, она нема никакво утемељење, па према томе ни вредности – каже Маџар.

Обећање председника Вучића и министра Малог значило би да ће Србија за пет година бити попут Словеније, у којој је просечна плата нешто више од хиљаду евра. Маџар сматра да је то заиста немогуће јер је разлика између ове две земље огромна, да је Словенија и у време СФРЈ имала двоструко већи доходак од просека Југославије, а Србија је била на нивоу просека и тада, да је тада однос био 2:1, а сада је 4:1.

Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије  каже да је то обећање нереално, јер би то значило да за по 7 одсто годишње подижемо БДП, што до сада никад нисмо успели, чак ни приближно.

– То сигурно не може да буде. Требало би да будемо задовољни када би у том периоду још за стотинак, двеста евра подигли просечну плату и када би била 700. Од 500 на 900 је немогуће. Сад је у тој мери све неизвесно, да су прогнозе невероватне. Не може ни за друге земље у свету, ни за Европу, а ни за Србију. У најмању руку, предвиђена је рецесија за ову годину, идуће године питање је шта ће се дешавати, да ли ће заиста бити успона који се наговештавао, јер практично ће две године бити један значајан заостатак – рекао је Атанацковић.

Извор: direktno.rs