Економисти различито о висини камате по којој се Србија задужила

Економисти су различито оценили трошкове задуживања Србије због помоћи привреди продајом државних обвезница за две милијарде евра на међународном тржишту капитала по стопи приноса од 3,375 одсто, а са роком доспећа 2027. године.

Професор Економског факултета у Београду Лјубодраг Савић рекао је да су обвезнице најисплативији и најефикаснији вид задуживања јер се унапред знају услови и за купца и за продавца.

“Код кредита није тако јер уз камату иду и други услови. Можда је Србија сада могла да се задужи и јефтиније уз неке економске и политичке услове,” рекао је Савић за агенцију Бета.

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић рекла је у понедељак поводом те аукцијске продаје да је “важно то што је Србија прва земља из Европе која је успела да оствари такав успех да тражња буде велика и да интересовање за куповину покаже 300 инвеститора из света иако се Србија налази медју земљама чије се хартије не могу заложити као средство обезбедјења, нити су предмет куповине Европске централне банке”.

Савић је рекао да у економији не постоји јефтин новац и поклон већ само “економске релације”.

“Србија се у време претходне економске кризе задужила емитовањем једне милијарде еврообвезница по каматној стопи од 7,24 одсто, што је скупље од овог задуживања”, рекао је Савић.

Задуживање преко кредита банака може, према његовим речима, бити скупље јер цена позајмице може бити променљива и подразумевати и друге услове, па је тако код кредита за инфраструктуру услов расписивање медјународног тендера на коме се за изводјаче радова траже медјународне референце и промет од неколико стотина милиона евра или долара што домаће компаније не могу да испуне.

“Кина сада даје јефтине кредите, а услов је да у реализацији пројекта учествују њени радници и да се користи њихов репроматеријал, а учешће домаће градјевинске оперативне је ниско и то је вероватно цена коришћења јефтиног кредита”, оценио је Савић.

Додао је да велико интересовање инвеститора за куповину еврообвезница Србије није било подстакнуто само тврдњом власти да је Србија на добром путу, већ и чињеницом да је држава најсолиднији поверилац и углавном извршава своје обавезе, иначе банкротира.

Што је држава, како је рекао, богатија, ефикаснија и уредјенија стопа приноса, односно задуживања је нижа.

Радосављевић: Србија се сада изузетно скупо задужила

Професор економије на Факултету за економију, финансије и администрацију Горан Радосављевић рекао је да се Србија сада изузетно скупо задужила продајом еврообвезница.

“Црна Гора је добила пола милијарде евра на десет година по каматној стопи од 2,5 одсто, Хрватска 1,5 милијарди евра по стопи од 1,32 одсто, а Румунија ће платити камату од 2,04 одсто за 1,5 милијарди евра на 12 година” , рекао је Радосављевић.

Додао је да је Србија могла да добије јефтинију позајмицу од ЕУ и Међународног монетарног фонда (ММФ).

Радосављевић је рекао да, иако се позајмљена средства од ММФ-а користе за подршку платном билансу и курсу новчане валуте, да се преговорима могло издејствовати да се употребе и за помоћ привреди и да је и сам учествовао у сличним преговорима.

“Тачно је да новац који се добије од ММФ и ЕУ као позајмица није без услова, али се могло преговарати о томе. Проблем је што се новац мора трошити транспарентно, а власт хоће да га користи и за изборе”, оценио јеп Радосављевић.

Економиста Драгован Милићевић рекао је да ће Србију та позајмица коштати у просеку годишње око 59 милиона евра наредних седам година.

“Цена задуживања није висока, али Србија пада у дужничко ропство”, рекао је Милићевић.

Извор: Н1