ЕКОНОМСКИ ПЛАНОВИ ЗА ОТКЛАЊАЊЕ ПОСЛЕДИЦА ПАНДЕМИЈЕ: Грађани Србије и Мађарске могу да прелазе границу ради посла (ФОТО)

Грађани Мађарске и Србије од четвртка, 23. априла могу да пређу границу ако раде у суседној земљи или обрађују земљу са друге стране границе, објавио је на свом фејсбук профилу министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Сијарто се током преподнева на граничном прелазу Хоргош састао са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Прелазак је омогућен на три гранична прелаза – Реске (Хоргош), Томпа (Келебија) и Херцегсанто (Бачки Брег), навео је шеф мађарске дипломатије.

Сијарто је додао да је ово резултат договора са српским званичницима, а на захтев народних посланика и великог броја грађана у обе земље.

“У складу са тим од данас ујутро од шест сви они српски и мађарски држављани који раде на другој страни границе или обрађују пољопривредно земљиште могу да користе граничне прелазе Реске, Томпа и Херцегсанто”, написао је Сијарто на Фејсбуку.

Дачић је уочи сусрета рекао да је Влада Србије донела одлуку да се омогући несметан прелазак границе за људе који живе у пограничним подручјима, а који раде или имају своју земљу преко границе. Додао је да је ово питање решено пре свега због Мађарске, али ће важити и за сва погранична подручја са другим земљама.

Сијарто је 9. априла био у Београд, где је разговарао са министром финансија Синишом Малим о ситуацији након завршетка пандемије вируса корона и економској сарадњи Србије и Мађарске.

“На састанку је закључено да и Србија и Мађарска интензивно раде на плановима за отклањање економских последица пандемије, као и да је заједничка борба европских земаља неопходна да би се што лакше превазишли изазови са којима се суочава цео свет”, навело је Министарство финансија Србије.

Извор: Радио Слободна Европа