ЕКСКЛУЗИВНО: Ђиласов “тајкун и лопов” нови Вучићев коалициони партнер

Наиме, пред београдске изборе 2018. Вучић је, коментаришући писање „Блица“ да је у рукама председника општине Нови Београд Александра Шапића „кључ за београдске изборе“, истакао да ако је тако, онда власт имају Шапић и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас. За Шапића је казао да је био „Ђиласов помагач“ и да је за „његов рачун тукао људе“, додајући да је Ђилас „свакако много успешнији, озбиљнији и образованији него што је то Шапић“.

Тањуг, 11. 12. 2017. године
„Ако је кључ за Београд у Шапићевим рукама, онда власт имају Ђилас и Шапић. Нема никакве разлике између њих, осим што је Ђилас, о којем веома лоше мислим због трагичних дугова које је оставио у Београду, трагичне медијске владавине, а Београд био прљав, без грађевина, без икаквог рада и напретка, али је свакако много успешнији, озбиљнији и образованији него што је то Шапић. Ако ће Шапић да одлучује о томе, он је био његов помагач и за Ђиласов рачун је тукао људе, где овај наређује, сећам се тог у Раљи, сопотској општини, дакле, они су се већ договорили, онда они имају власт и ја им онда честитам на томе. СНС ће свакако бити озбиљна опозиција власти Ђиласа, Шапића и свих осталих који су већ једанпут урушавали овај град.“

И на самом почетку 2018, у интервјуу „Куриру“, поновио је да нема разлике између Ђиласа и Шапића, за кога је казао да „није ни прошао поред било какве образовне установе“.

Курир, 5. 1. 2018. године
Хоће ли Синиша Мали бити на листи? Пошто неће бити први?
– Па, моја је идеја да буде на листи. Поносимо се оним што је постигао. А Синиша Мали је постигао једну ствар, волели га или не, мање смо задужени за разлику од периода у ком су Ђилас и Шапић владали Београдом. Значајно мање задужени. За разлику од њихове елите, која не може да се похвали ни просечним оценама на факултетима у Београду.
На кога сад мислите?
– Па на сваког – од Ђиласа, Шапића, који није ни прошао поред било какве образовне установе.

Такође, истакао је да „они“, мислећи на Ђиласа и Шапића, „имају велике шансе да владају“, као и да се „много надају ситуацији у којој ће опет моћи да туку грађане кад их нешто питају – где Ђилас оком, ту Шапић скоком“.

Курир, 5. 1. 2018. године
‘Јесте ли ви сад мало саркастични или сте озбиљни?
– Не, нисам саркастичан, врло сам озбиљан. За разлику од њих који само чезну и много се надају ситуацији у којој ће опет моћи да туку грађане кад их нешто питају – где Ђилас оком, ту Шапић скоком, као што су тукли, рецимо, господина Ранковића у Раљи, као што су тукли малу Сању Џолић овде испред Скупштине града, а власт им је служила само да енормно увећавају своје богатство, ја сам од тога веома уплашен. То је тачно.’

На подсећање да су и неки кадрови СНС, попут Горана Весића, потекли из ДС, Вучић је одговорио:

 Курир, 5. 1. 2018. године
‘Није спорно, само је велика разлика у политици, идеји и програму. У нашој странци имате људе од радикала до грађанског савеза… Али морате да имате прецизну и јасну политику којом се руководите. А моје питање за вас је – у чему је разлика између Ђиласа и Шапића?
Па не знам, рецимо у изгледу.
– У изгледу? То је најбоља дефиниција и молим вас да то не искључите из интервјуа.’

Градски одбор СНС Београда децембра 2017. године организовао је перформанс “Почнимо љубав из почетка” који, према речима Александра Јовичића, показује да “Драган Ђилас и Александар Шапић желе да наставе да пљачкају град Београд и Београђане”.

Јовичић је навео да су на плакату, постављеним у Кнез Михаиловој, представљене афере које су се десиле у време када су Ђилас и Шапић заједно владали Београдом указујући на 10 милиона евра “бачених за подземне контејнере”.

Он је подсетио и на куповину Соларисових аутобуса истичући да су Ђилас и Шапић увек поштовали страну, а не домаћу индустрију и нашег радника и нису се борили за његов бољи живот, на зграду Инеx “где су дали виши од милијарду динара да би се башкарили и имали више кабинета”.

Такође ту су, додао је Јовичић, и зграда “Великог брата”, реплика Теразија, Пазл град на Вождовцу… где су трошене паре грађана Београда.

“Продукт те политике, те њихове владавине јесте дуг који су оставили – од милијарду и 200 милиона евра. То је накарадна политика која је осиромашила Београђане. Ми смо је прекинули и кренули смо да враћамо њихове дугове, кренули смо у развој и да подижемо Београд” рекао је Јовичић.

Како је навео Јовичић, који је и председник општине Палилула, 500 милиона евра у последње три и по године дуга које су оставили Ђилас и Шапић, је враћено.

“Ми смо кренули путем развоја и модернизације и без иједног јединог динара новог задужење грађана Београда успели смо да реконструишемо и Славију и урадимо оно што су они само обећавали, а сада то нападају. На Сава променаду грађани могу да буду поносни, а Ђилас и Шапић на том месту су оставили пустош и нехумане услове за живот”, подвукао је Јовичић.

Наравно данас су све те критике заборављене од стране Александра Јовичића, председника општине Палилула који је 4. септембра ове године реизабаран за председника општине Палилула већином одборничких гласова који су овај пут чинили и одборници Српског патриотског савеза Александра Шапића.

Од једног од најомраженијих политичких противника Александар Вучића, Шапић је постао неко са ким би Вучић радо сарађивао. У пост изборном периоду тако смо могли чути све похвале на рачун Александра Шапића од стране премијера Ане Брнабић.Она је навела да Вучић мисли да Шапићу много тога недостаје, да мора још да учи и да ради, али да је оно што цени код њега борбеност.

“Александар Шапић је показао да жели и да уме да се бори, и то је показао у тренуцима када се наши коалициони партнери, пре свега мислим на СПС нису тако борили, и неки из СНС”, навела је.

До данас спекулисало се да ли ће Александар Шапић и странка коју води бити коалициони партнери Вучићу и напредњацима што је данас више него извесно. Александар Вучић састао се данас са лидером Српског патриотског савеза Александром Шапићем у једном кинеском ресторану на Новом Београду. О томе је обавестио своје пратиоце на инстаграм профилу “будућностсрбијеав”.

Овај неформални састанак је уследио након што се лидер СПАС-а састао јутрос са премијерком Србије Аном Брнабић око састављања нове Владе.

У поруци коју је Вучић оставио испод слике на Инстаграму рекао је следеће:

– Овако изгледа када двојац из Новог Београда пређе реку и направи радни ручак у кинеском ресторану. Верујем да блиском сарадњом у будућности можемо много доброг да донесемо Србији – написао је председник Србије Александар Вучић након састанка са Александром Шапићем председником Српског патриотског савеза – СПАС.

Како екслузивно сазнајемо из редова Српске напредне странке председник Александар Вучић данас ће се обратите јавности у 17 часова, након седнице Председништва СНС, и изнети став те странке и њеног руководства о предлогу мандатарке Ане Брнабић за састав нове владе.

Извор: Српска Ствар Инфо