ЕМОТИВАН ГОВОР ГОЈКА ПЕРОВИЋА НА ЦЕТИЊУ О КОЈЕМ ЦЕО БАЛКАН ПРИЧА: Нема нама молитве без њих, нити њима Црне Горе без нас (ВИДЕО)

У четвртак вече је након вечерње службе служен молебан Пресветој Богородици у Цетињском манастиру. Молебан је служио Епископ диоклијски Методије, уз саслужење свештенства и монаштва. Велики број Цетињана, верних науци Христовој и Светом Петру Цетињском, узнело је, са Владиком и својим свештенством и ђацима Цетињске богословије, молитве за мир, слогу, спас од сваке невоље и искушења.

Након молебана, верницима се пастирском беседом обратио протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије:

“Цело Цетиње је врт Пресвете Богородице. Служили смо молебан Пресветој Богородици којој је посвећен Цетињски манастир, а не само овај манастир, него и све цркве на Цетињу, а не само све цркве на Цетињу, већ реч Ћипур значи башта, дакле све ово је врт је врт Пресвете Богородице.

У нашој држави увек се знало шта је чије
Знамо да је Бог свуда присутан и да Бога има међу свим људима, шумама, рекама, али од кад постоје људи, увек су постојала нарочита места, нарочити дани за молитву. Зато је Иван Црнојевић ову своју државу утемељио на камену Цетињскога манастира. Откад постоји ова наша држава, и Зета и античка Дукља, увек се знало шта је чије. Велможе и властодршци који нису имали ни скупштине ни уставе, а чак ни они манастирску и црквену имовину нису приписивали себи. Ако се бринемо за нашу Црну Гору, борићемо се против овог закона. Ако су манастири и цркве Црногорске, наравно да јесу, али они су нам дар са неба и само луд човек мисли да историја почиње од њега. Ако уђемо у Цетињски манастир, наћићемо вредне ствари из свих страна света, од тога је саткан Цетињски манастир.

Замисао Краља Николе
Сва знамења испод Шаре
Сва знамења и светиње
Скупљена су под Ловћеном
Међу нама, на Цетиње
Краљ Никола
Коме пева краљ­? Зашто испод Шаре?

Мисли на Косово и Метохију, зато су ливаду где су се сабирали назвали Обилића пољана, зато су највеће јунаке даривали Обилића медаљом. Зато су под црногорском капом и Пива и Морача и Ступови и црква Петра и Павла, зато што је ишао на Косово и чекао да се ослободе и дечани и Патријаршија, Пећ, Ђаковица. Зато, кад је био у изгнанству, не каже да нам је неко укинуо Цркву, већ је рекао да кад се врати, Патријарх српски ће бити његов пећки Митрополит. Тако је говорио.

Нема нама молитве без њих нити има њима Црне Горе без нас!

Молимо нашу браћу која су јуче ишла другим улицама да дођу овде да се помоле заједно са нама јер нема нама молитве без њих. Молим се Богу да прва литија која буде кренула цетињским улицама из Цетињског манастира буде заједно са њима. Да се идемо и да се помолимо Богу заједнички јер нема нама молитве без њих нити има њима Црне Горе без нас. И када овде кажемо да се молимо за непријатеље, не мислимо на њих, већ на оне који нам добро не мисле из других великих држава и који нас хушкају једни на друге. Када кажемо непријатељи, не мислимо на нашу браћу, рођаке, кумове, са којима смо се јутрос љубили и поздрављали. У Светом писму стоји да су се два брата посвађала, па један побегао у далеку земљу, а онда одлучио да се врати под цену да га брат убије. Када се вратио, брат га је загрлио и, на питање зашто га не убије, рекао: „Кад сам видео лице брата свога, видио сам лице Бога свога!“ Једино тако ово место може да се одбрани. Једино тако Црна Гора може да се сачува! И да се зна да овде никад није било безакоње, да се увек знало шта је чије и да је Црна Гора цветала и напредовала. Зато се и ми бунимо да ова држава буде боља и јача, са овијим законима, па да и ми у њој живимо као прави људи, а ако смо људи онда можемо бити и Црногорци и Срби и ко како осећа да јесте.

Да нам Бог да снаге да ово што нас је помутило не траје дуго, а ово да буде вечно, Цетињски манастир и ова светиња.

Амин”.

Извор: Вечерње новости