ЕПИДЕМИЛОГ КОН: Крећемо агресивно на корону и биће масовно, ево шта то значи и за здраве грађане

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да планирани прелазак на агресивно сузбијање корона вируса значи тестирање и оних који су били у контакту са инфицираним особама, као и оних који су у самоизолацији, а не само оболелих.

Кон је, за РТС, објаснио да са политике заравњења криве, која је садржала ванредне мере, полицијски час, смањење контаката, прелазимо на опцију агресивног сузбијања, а део тога је откривање свих носиоца вируса и смештање у посебне, специјално изграђене болнице.

“То подразумева масовно тестирање. Сви који су били у контакту са особом која је инфицирана ће се тестирати, а исто важи и за оне који су до сада били у самоизолацији, да не би остало да су носиоци вируса И преносили га. Посао је огроман, али омогућује убрзано сузбијање у односу на ранију варијанту да само развлачимо и чувамо животе, јер су тестирани само тешки случајеви”, казао је он.

Указао је да ће сви лабораторијски капацитети земље бити укључени у то, наводећи да има тренутно 10.000 људи у самоизолацији. Казао је да је потребно планирати посао тестирања како би се смањила могућност заражавања.

“Треба да знамо да имамо чињеницу да од 17 до 5 нема никог на улицама. До тада треба организовати делове домова здравља. Нема више скупљања тестова по кућама”, навео је он.
Кон је рекао да ово подразумева додатни напор, а да су могућности епидемиолошких служби на горњој граници. Што се тријаже тиче каже да је то најбоља методологија за чување живота, а истовремено мора бити и најзаштићенија. Објаснио је да је то добро због тестирања у перспективи и правовременог отпуштања оних који имају два негативна теста. Што се актуелне ситуације тиче рекао је да може бити боља, али и да не треба бити превише незадовољан.

“Ми смо у 19 дану, а 3 и 4 недеља су недеље нагле експанзије у природним условима. Ми држимо криву под заравњењем, под успореним растом. Надам се да ћемо овим мерама и даљем преоријентисањем агресивним сузбијањем да добијемо још више на времену и сузбијемо вирус што пре”, рекао је он.
Казао је да је охрабрујуће што се смањује број умрлих у Италији.

“Ако видимо да је врх тамо прошао то јако много нама значи због укупног потенцијала вируса. Пратићемо и чекамо да изгуби потенцијал који је сада огроман”, додао је он.

Кон је казао да, уз актуелне мере, не сматра да је неопходна изолација насеља и места.

“Мислим да још увек држимо под одговарајућом контролом ситуацију и треба само наставити упорно и изгурати. Морамо много више кадра укључити. Биће и нама потребно у заводима да ангажујемо људе на масовној администрацији која прати све”, закључио је он.

Извор: Курир.рс/Тањуг/РТС