Епидемиолог: Претња од коронавируса трајаће још две-три сезоне

Ако достигнемо 1.000 потврђених случајева инфекције коронавирусом дневно, то ће значити да сваког дана имамо још најмање по 5.000 заражених, од којих ће већина имати асимптоматску форму болести и ширити заразу, рекао је за Вечерње новости епидемиолог Радмило Петровић.

Он је указао да баш због тих асимптоматских случајева долази до експлозије ковида 19, и да ће и Србији и свим осталим земљама, бити тешко да обузда епидемију.

Према његовим речима, актуелна зараза се не може сузбити тријажом на границама помоћу ПЦР теста или изоловањем контаката заражених.

Вирус је присутан толико много да више нико не може да “похвата” све контакте, нити се могу избројати и контролисати, сматра Петровић.

“Таквим мерама може да се смањује заражавање и успорава ширење вируса, али не може да се обузда епидемија”, објаснио је он.

Каже да ћемо “имунолошки бедем” имати тек кад најмање 60, а пожељно је бар 70 одсто популације, на један од та два начина буде заштићено.

“Тек тада ће вирус почети да губи снагу. Претња од САРС-КоВ-2 трајаће сигурно још две-три сезоне”, закључио је Петровић.

Извор: Н1