Епидемиолог Радовановић: Жаришта корона вируса у власништву криминалаца и политичара

Уколико држава одмах не предузме енергичне и радикалне мере на сузбијању епидемије ковида-19, број новооболелих ће стрмо расти, а здравствени систем ће доживети колапс, рекао је данас епидемиолог у пензији проф. др Зоран Радовановић.

Радовановић је агенцији Бета казао да су највећа жаришта корона вируса возила градског превоза и угоститељски објекти, пре свега сплавови и ноћни клубови.

“Боравак у угоститељским објектима најмање двоструко више повећава ризик да се заразите. Давно је требало забранити рад ноћних клубова и сплавова, и ограничити рад ресторана и кафића до осам увече”, рекао је епидемиолог.

Навео је да су власници многих сплавова и ноћних клубова криминалци, навијачи и политичари, и да је њима то додатни посао.

“И многима из обезбеђења на тим објектима је то споредни посао, јер они примају плате у полицији и БИА. Дакле, држава треба да збрине само конобаре и куваре, и да забрани рад тим жариштима епидемије”, казао је Радовановић.

Додао је да “треба наћи меру између заштите економије и заштите здравља, јер ако оболи половина производних радника у некој фабрици економија ће сигурно девалвирати”.

На питање како коментарише велики број новооткривених случајева заразе, Радовановић каже да је власт овог пута “искренија”, па реалније приказује бројеве.

“Али, очигледно да из претходна два таласа нисмо ништа научили, јер нисмо на време предузели мере уочи овог трећег таласа епидемије. Држали смо отворене границе док је буктало у суседству, и нисмо тестирали довољан број људи са симптомима ковида-19”, оценио је професор.

На питање Бете каква су предвиђања за период до краја године, Радовановић је казао да све зависи од предузетих мера.

“Морају се забранити било каква окупљања више од пет особа, спортске манифестације, па чак и културне. Теретане и кладионице такодје треба забранити. Школе за сада не треба затварати јер се деца мање заражавају и нису опасна као преносиоци заразе”, рекао је епидемиолог.

Радовановић каже да тамо где су јака жаришта треба ограничити и путовања, као што је то урађено у Италији и Словенији.

Ако се предузму неопходне мере, оценио је професор, може се очекивати да се без обзира на велико кашњење кривуља броја новооболелих за две недеље заравни.

Навео је да је у противепидемијској борби, поред откривања позитивних случајева, основна ствар трагање за њиховим контактима.

“Нажалост, тога у Србији није било у довољној мери, и зато је сада епидемија ескалирала”, рекао је Радовановић.

Он је оценио да се овај талас епидемије неће завршити пре децембра.

На питање да ли ће здравствени систем успети да се одржи обзиром на све већи број инфицираних, Радовановић каже да су медицински радници исцрпљени и незадовољни.

“Лекари из групе Уједињени против ковида данас су упозорили министра здравља Златибора Лончара да медју њима влада велико незадовољство односом државе према ситуацији у здравству. Проблем је што и људи који оболе од неких других болести, неће имати где да се лече. Њима ће бити директно скраћен живот”, рекао је Радовановић.

На питање Бете зашто власт сада, када се број заражених случајева мери хиљадама, не реагује као што је то било у марту и априлу када је био званично знатно мањи број инфицираних, епидемиолог каже да су тада Кризни штаб и власт саопштавали нетачне податке.

“Јасно је да су тада у Штабу и у власти имали бројеве који су много већи од званично саопштаваних, тако да је ситуација била много црња него што је приказивана. И онда се председник Србије Александар Вучић заиста уплашио и применио веома радикалне мере”, казао је Радовановић.

На питање зашто се сада не примењују радикалне мере, Радовановић каже да су Кризни штаб и власт изгубили кредибилитет код народа.

“Они знају да им народ више не верује, и зато оклевају да предузму нужне мере јер би изазвале узнемирење јавности, као што је то било пре два месеца када је Вучић поново најавио уводјење полицијског часа”, оценио је епидемиолог.

Да је члан Кризног штаба, које би одлуке данас донео да се спречи ширење епидемије, Радовановић каже да не би дозволио да Србија дође у овакву ситуацију јер би још у септембру контролисао границе и организовао тестирање великог броја људи.

По његовим речима, кад је систем лош, једва функционише и у нормалним околностима, а када дође до ванредне ситуације, онда “пуца”.

Проблем је што на челним позицијама у здравству нема довољно способних људи, многи су постављени по партијским линијама, без знања и ауторитета у колективима и у струци. Приоритет таквим послушним директорима и начелницима, пре свега у заводима за јавно здравље, је да “сачувају своје в.д. позиције, а не здравље становништва”, оценио је професор.

Казао је да је ово четврти степен преношења вируса у заједници и сада су мање делотворна тестирања на откривању заразе јер их је много.

“У Србији има свега 100 епидемиолога. Али, држава би морала да ангажује незапослене медицинске раднике да траже контакте и да проверавају њихово здравствено стање. Све је ствар организације”, закључио је проф Радовановић.

Извор: Бета