Јеремић: До краја јануара договор унутар опозиције о дијалогу с влашћу

Лидер Народне странке Вук Јеремић изјавио је да очекује да до краја јануара буде постигнут договор унутар опозиције о дијалогу с властима о изборним условима, а да је предлог његове странке да опозиција у том дијалогу буде представљена са једним или највише два преговарача који би били људи са великим кредибилитетом и који нису нужно чланови било које странке. У дијалогу неопходно и учешће европских посредника, каже.

„Тиме би показали да гледамо на дијалог на озбиљан начин и да нећемо пристати на имагинаријум и фингирање преговора“, рекао је Јеремић и додао да је циљ – намера да дође до побољшања околности да Србија добије легитимне институције.

О томе ко би били преговарачи у име опозиције, он каже да сју још у току разговори са партнерима о томе и да не би лицитирао са конкретним именима.

На питање шта мисли о предлозима да разговори власти и опозиције крену с врха, да се преговара директно са председником Александром Вучићем, Јеремић каже да би то имало највише смисла, јер је „он сасвим јасно једини човек који се око свега пита у овој држави, па и око питања око којих треба да се води дијалог“.

„Оно што он буде прихватио, то ће се догодити“, рекао је Јеремић, али је оценио да није за очекивати да Вучић буде лично у дијалогу и да мисли да ће власт покушати да тај дијалог обесмисли и опозицији омогући што је могуће мање, због чега формату и начину преговарања треба јако озбиљно приступити у опозицији.

Он је оценио и да је власте приморана на дијалог и да га не би ни било да није били успешног изборног бојкота, после ког смо једини парламент, уз Белорусију, у ком нема опозиције.

Упитан да ли је могућ консензус у разједињеној опозицији око заједничког преговарача или двојице њих, Јеремић каже:

„Ако нисмо у стању да око тако елементраних ствари да направимо договор, да нас представља један или два човека, шта онда имамо да тражимо и на дијалогу и на изборима после ако до њих дође? Ако не можемо консолидовано и државнички да наступимо на разговорима, однеће нас мутна Марица“, каже.

Он је навео и три кључне ствари у дијалогу које су „камени телмељци преговарачке стратегије:

Мора постојати паритет власти и опозиције у периоду између окончања дијалога и избора.
Трајање тог периода – мора бити разумно време од шест до девет месеци.
Шта ће бити механизам надгледања оног што је договорено.
Прецизирао је да паритет власти опозиције значи да оне буду паритетно представљене у телима попут РЕМ-а, РИК-а, али и уредништву јавног сервиса, јер би у супротном постојала могућност прегласавања свих захтева опозиције од стране власти. Истакао је и да би у мониторингу важну улогу требало да има посредник у дијалогу – а то су, каже, представници ЕУ.

Јеремић је рекао да очекује да се у наредних неколико дана, до краја јанура постигне договор унутар опозиције:

„Уколико нисмо у стању да се договоримо око конкретних захтева и ко ће представљати опозицију, боље да се тог посла и не хватамо“, каже Јеремић.

Постоји још један важан елемент у будућем дијалогу, рекао је Јеремић и додао да „мора да буде јасно да ако дијалог не буде донео резултате, да ће опозиција поново бојкотовати изборе“. „Мора да дође до реалног напретка у изборним условима, то је став НС и наших савезника“, каже.

„Шта да очекују грађани, ако ја не могу да ‘истерам’ правду?“
Коментаришући пресуду којом је Вучић осуђен а плати лидеру Двери Бошку Обрадовићу јер га је назвао лоповом и фашистом, али и чињеницу да је судски процес по тужби коју је Јеремић поднео против Вучића одложен на неодређено време, лидер НС оцењује да то добро осликава у ком стању се налази правосуђе у Србији.

Суд је одлуку о одлагању процеса на неодређено време донео пре два дана, а суђење већ две и по године није почело.

„Две и по године се и даље налазимо у припремним рочиштима, нисмо имали ни почетак суђења. Кад вас неко назове шефом међународне банде лопова и тужите га, за очекивати би било да се нађете пред судом у неко нормално време“, рекао је Јеремић.

„Нисам шеф међународне банде лопова, али и да јесам, и председник има нека сазнања о томе, за очекивати би било на информативни разговор бар неко да ме позове…Наравно да се то није десило, јер нисам шеф банде лопова“, каже Јеремић.

Он је пренео и да је на последњем у низу припремних рочишта, пре два дана, адвокат Вучића прибегао техничкој опструкцији, износећи став да је Јеремић био сведок на суђењу у Америци Патрику Хоу, и да се не зна да ли ће се из статуса сведока пребацити у статус осумњиченог, на пример.

Јеремић каже да је то суђење завршено пре две године, да је Патрик Хо на слободи, и да је све то рекао и судији и адвокату, али и адвокат и судија су казали да нису о томе обавештени, иако је такву чињеницу могуће проверити за 10 секинди.

„Занимљива ствар је да је адвокат Александра Вучића рекао да Вучић неће да се појави и тражио је од судије да га изузме од учешћа у даљем поступку јер нема врмена за то, а подсетићу вас, Вучић је у више наврата говорио да се неће позивати на имунитет да једва чека да се са мном суочи. Остаје да се види како ће судија одлучити по том захтеву јер се суђење одлаже на неодређено време“, рекао је Јеремић.

Он истакао да не зна колико може да траје то „неодређено време“, али је запитао шта је онда остало за обичне грађане, ако он, као јавна личност и неко ко је председавао УН, и ко има добар тим адвоката, не може да „истера правду“.

„Мислим да нисмо у првих пет ствари које Бајдену падну напамет кад ујутру устане“
Поводом инаугурације новог председника САД, Јеремић је рекао да није сигуран да ће Балкан бити међу главним приоритетима Бајденове администрације.

„Ера кризе у Америци, у коју је ступила пре више од 10 година а кулминирала је последњих година за време Трампа, далеко да је завршена, она траје, она може да буде и још оштрија у месецима пред нама“, рекао је лидер НС.

Он је навео да САД чекају „Трампови процеси“, у Сенату, али није искључује ни правне процесе против њега, који ће имати последице за даљу поларизацију у америчком друштву. Ту су и последице ковид пандемије и продубљивање економских неједнакости.

„Мислим да ће се у наредним годинама америчка админитсрација превасходно бавити домаћом политиком, од спољне неће одустати, али приоритет ће бити односи са Кином, клима… Мислим да нисмо у првих пет ствари које Бајдену падну напамет кад ујутру устане“, оценио је Јеремић.

Извор: Н1