Јеремић: Објављујемо рат корупцији, имамо доказ, мораће неко у затвор

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је Народна странка “објавила рат корупцији, чији је највећи генератор и гигант”, како тврди, компанија “Миленијум тим”.

Та фирма, рекао је он, служи за преливање новца из буџета у приватне џепове и која је повезана са породицама председника Србије Александра Вучића и министра финансија Синише Малог.

„Имамо документ који је недвосмислен доказ за одлазак у затвор, а који указује на корупцију у врху режима у корист ‘Миленијум тима’. Обећавам да ће због тога у затвор отићи или министар пољопривреде Бранислав Недимовић или министарка енергетике Зорана Михајловић или обоје са власницима Миленијум тима Иваном Бошњаком и Стојаном Вујком. То ће се догодити када правосуђе буде ослобођено“, рекао је Јеремић новинарима у Лесковцу.

Јеремић је показао интерни документ, односно инструкцију које је Министарство енергетике дало Електропривреди Србије о томе како да одбије пољопривреднике из целе Србије који су се јавили на конкурс за довођење електричне енергије до њихових поља, осим пољопривреднике из три села у Србији, од којих је једно Винарце код Лесковца, где је „Миленијум тим“ купио 185 хектара винограда и закупио још 521 хектар.

„Министарство пољопривреде је расписало конкурс којим је позвало све пољопривреднике из целе Србије да се пријаве за довођење струје на своја имања, а онда је отишла инструкција ЕПС-у у којем се налаже да буду одбијени сви захтеви који нису из Винарца и још два села у општинама Варварин и Житорађа. То је за затвор“, рекао је Јеремић.

„На изборима ћемо учествовати само ако буду фер и поштени“
Јеремић је, поводом почетка преговора власти и опозиције о изборним условима уз посредовање ЕУ, рекао да се Народна странка спрема за кампању, али да то „не значи да ће и учествовати на изборима“.

„На изборима ћемо учествовати искључиво ако буду фер и поштени. Ако то не буде случај, бојкотоваћемо поново“, рекао је Јеремић.

Јеремић је позвао опозиционе странке на договор о два преговарача који ће их представљати у дијалогу, и додао да они који „инсистирају да седну за сто са страначком заставицом, више воде рачуна о својој кампањи него о фер изборима“.

„Они који дијалог виде као почетак своје кампање за изборе немају часне намере“, рекао је Јеремић.

„Миленијум тим повезан са породицама Вучић и Мали“
Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић упитао је министре Недимовића и Зорану Михајловић „зашто лажу грађане Србије и како их није срамота“, као и зашто грађани не могу да добију струју до својих поља, а „Миленијум тим“ може.

Алексић је рекао да је „Миленијум тим“ повезан с породицама Вучић и Мали и да је та компанија брату министра финансија Предрагу Малом дала стан и аутомобил „ауди А6“, а да је фирма „Оли“ у власништву браће Мали један од саветника Миленијум тима.

„Предраг Мали и Андреј Вучић су најбољи пријатељи, то је јавно рекао Синиша Мали. Премијерка Ана Брнабић је такође у пријатељским односима и са Синишом Малим и са породицом Вучић, као и са ‘Миленијум тимом’ још из времена када је била у НАЛЕД-у, где је била са Иваном Бошњаком. Они преливају државни новац у њихове приватне џепове“, рекао је Алексић.

„Нећемо им то дозволити, без обзира да ли је реч о Врањској бањи коју купују или о виноградима код Лесковца. Када Народна странка преузме одговорност, мораће да докажу сваку циглу, а ако не буду могли да докажу, имовина ће им бити одузета и продата, а новац враћен у државни буџет“, рекао је Алексић.

Потпредседник Градског одбора Народне странке Лесковац Милош Миладиновић рекао је да је вредност земљишта код Лесковца пре лицитације процењена на 140 милиона динара, а да ју је потом „Миленијум тим“ купио за 67 милиона динара.

Извор: Н1