Јеремић: Вучић увео Србију у озбиљан безбедносни ризик

Председник Народне странке Вук Јеремић је оценио да је председник Александар Вучић увео Србију у “озбиљан безбедносни ризик” обавезивањем да палестински покрет Хезболах у целости третира као терористичку организацију, јер је Србија “са аспекта Хезболаха тиме постала легитимна мета”.

На састанку Градског одбора Народне странке у Новом Саду Јеремић је рекао “САД и Израел, а сада и Србија, третирају и војно и политичко крило Хезболаха као терористичку организацију, док је за све остале (државе света) терористичка организација само војно крило”.

“Србија ни издалека нема капацитет као САД и Израел да се заштити од таквих изазова. Хезболах је једна од најопаснијих организација на свету”, указао је он.

Јеремић је подвукао да су “у посебној опасности припадници Војске Србије који се налазе у склопу међународне мировне мисије УН у Либану, где је Хезболах један од најдоминантнијих војно-политичких и друштвених актера”.

Јеремић је рекао да су Вучић и његов “ол старс тим” који чине Сузана Васиљевић, Марко Ђурић, Синиша Мали и Марко Чадеж, потписивањем “гулаш споразума” у Белој кући увели Србију “у велике безбедносне, дипломатске и економске проблеме”.

Јеремић, бивши министар спољних послова Србије и некадашњи председник Генералне скупштине УН, рекао је да је преговорима у Вашингтону учињен велики преседан, јер би, ппосле избора председника САД у новембру, будућа администрација могла да поново позове представнике Србје и Косова у Белу кућу и стави им на сто “коначни споразум о Косову, пошто су се већ добро уходали с документима који нису унапред детаљно испреговарани” – какав је тамо потписан прошлог петка.

“Косово ће бити једна од преломних тачака домаће политике у 2021. години, а познавање односа у свету може чинити разлику између суноврата и просперитета наше земље”, проценио је Јеремић.

Вучић је, рекао је он, “потписом у Вашингтону гурнуо прст у око Европској унији, па се сада вади из блата тако што брже-боље отказује војне вежбе с Русијом и Белорусијом и то само дан пред њихов почетак, што је потпуно дилетантски”.

Јеремић је истакао да је његова Народна странка “најорганизованији политички чинилац опозиције” у Србији, и да је на добром путу да изгради страначку инфраструктуру способну да контролише сва бирачка места на следећим изборима.

“Морамо да говоримо грађанима не само о оном против чега се боримо, већ пре свега о ономе за шта залажемо у складу с нашом политиком, вредностима, идеологијом и људима који нас представљају. То ћемо чинити самостално, неоптерећени багажом тудјих политика и грехова, и наставити да будемо окосница антирежимског деловања, као оснивачи Удружене опозиције Србије, али и шире”, закључио је Јеремић.

Извор: Н1