ЕУ ће нас својим понашањем натерати на уједињење са Албанијом

Лидер Алијансе за будућност Косова (АБК) и кандидат за председника самозваног Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да својим понашањем према Космету, Европска унија може натерати Косово и Метохију на уједињење са Албанијом.

Харадинај је, како јавља приштинска агенција телеграфи.цом, током представљања изборног програма своје странке био врло критичан према Европској унији.

Отворио је питање шта ће се догодити за четири или пет година ако на Косову не буде напретка, преноси Бета.

„Ако Косово није пред вратима НАТО-а и ако Косово нема либерализацију визног режима ЕУ, не постоји признање од пет земаља чланица ЕУ, ако нисмо пред вратима УН-а, шта ћемо следеће, да ли ћемо прихватити оно што су покушали да нас увере да је Косово уморно, слабо”, запитао се Харадинај.

Упитао је да ли Космет да прихвати да буде део замрзнутог сукоба и додао да Космет не може чекати док други не буду расположени да заврше многе отворене теме.

„Косово треба да одлучи шта даље а не да се каже сачекајте да видимо шта ћемо са вама. Ми нећемо прихватити замрзнути сукоб, нећемо дозволити да нас деле, али ћемо ићи на референдум за уједињење са Албанијом. Запамтите то, не зато што ми тако хоћемо, јер смо 20 година Западу говорили да смо за евроатланско Косово, да будемо део ЕУ, НАТО-а, да постанемо чланица УН-а”, казао је Харадинај.

Он је рекао да ако би ЕУ хтела, могла би да убеди пет земаља чланица ЕУ да признају Косово и Метохију, уместо да грађане Космета остави „изоловане, и повремено им кажу криви сте за ово или оно”.

„Зар су Србија и друге суседне земље савршене. Не можемо чекати док неко буде расположен да се реши косовско питањ”, казао је Харадинај.

Извор: Политика