ЕУ обезбедила још 13 милиона евра за управљање миграцијама у Србији

Европска унија обезбедила је додатних 13 милиона евра за подршку Србији у управљању миграцијама у 2021. години, саопштио је данас ЕУ инфо центар.

Како се наводи у саопштењу, у протеклих готово шест година, односно од када је повећан прилив миграната на територију Србије, Европска унија је донирала укупно око 130 милиона евра а та средства се користе за подршку државним институцијама укљученим у управљање миграцијама, као и за подршку мигрантима.

Подршка ЕУ омогућила је Србији да примени свеобухватан приступ том проблему базиран на Комесаријату за избеглице који обезбеђује смештај, храну и заштиту миграната, затим медицинске и педагошке услуге избеглицама које обезбеђују Министарство здравља и Министарство образовања, омогућено је појачано управљање границама а Међународна организација за миграције помаже институцијама при заштити миграната и њиховог добровољног повратка и реинтеграције у земље порекла.

„Текућа Подршка ЕУ управљању миграцијама у Србији показала се као кључан и одржив програм и током пандемије корона вируса, па и током 2020. када је број смештених миграната на моменте прелазио и 9.000”, наводи се у саопштењу и додаје да је, према процени комесара за избеглице и миграције Владимира Цуцића, тај број тренутно око 6.200.

Извор: Данас