ЕУ УЦЕЊУЈЕ: Даћемо вам паре, али мигранти остају код вас!

ПОРТПАРОЛ ЕУ Петер Стано поручио је властима у БиХ да имају “хуманитарну и међународну” обавезу да хитно реше хуманитарну катастрофу са којом су суочени мигранти у Унско-санском кантону.

Он је на редновној конфренцији за медије у Бриселу нагласио да ЕУ и земље чланице очекују од свих нивоа власти у БиХ да одмах предузму кораке како би решили ситуацију са стотинама миграната који се и даље налазе у нехуманим условима у прихватном кампу Липе.

Додаје да се првенствено очекује да им се обезбеди вода и струја, али и да је све већ могло бити решено да су валсти у БиХ псолушале упозорења која су стизала из Брисела претходних дана.

– Није да се само тражи нешто од БиХ, ЕУ сноси свој део одговорности. Додатних 3,5 милиона евра, које смо највили за помоћ, долази након инвестираних више 88 милиона евра које је ЕУ дала БиХ у циљу решавања пороблема са снештајем миграната – подсећа Стано

У Бриселу закључују да, поред првенствене одговорности за људске животе, ова ситуација негативно утиче и на имиџ БиХ у ЕУ и на међунардониј сцени.

Извор: вечерње новости