Ево како држава пњачка народ! (ВИДЕО)

Председник Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешељ на данашњој конференцији за медије рекао је да су радикали указивали на незаконитости јавних извршитеља у Народној скупштини.

Истакао је да јавни извршитељи служе за то да се цела нација узнемирава, да се људима отима кров над главом и кора хлеба.

– Ми смо у октобру 2018. године поднели захтев Народној скупштини да се укине Закон о извршењу и обезбеђењу и враћању извршног поступка и да се то врати у надлежност судова. Почетком наредне године смо такође понављали овај закон, а прошле године смо и подносили предлог новог закона. Међутим, то све није могло да прође, много породица је остало без крова над главом. Достојанство дужника је нарушавано на најгоре начине, родитељи са малом децом су остајали без извора прихода – рекао је Шешељ.

Шешељ наводи да се појавила вест да ће судови проследити јавним извршитељима на извршење око милион предмета, који се углавном односе на дуговање грађана за комуналне услуге. То су предмети старији од 15 па чак и од 20 година, што значи да ће стари дуг од 1000 динара сада дужника коштати између 20.000 и 30.000 динара.

– Ово је по Уставу и по нашем правном поретку једноставно немогуће. Постоји Закон о облигационим односима који је прописао разне рокове застаривања. Та застара некада износи годину дана, некада три године, а апсолутна застарелост наступа након 10 година. Дакле, о било ком комуналном дуговању да је реч, макар судски прекидано застаривање, кад истекне 10 година, то се не може наплатити, а они би наплаћивали дугове старије од 20 година – изјавио је Шешељ.

Ово је слом правног поретка

– Ово је апсолутна самовоља – рекао је Шешељ.

Он је истакао да институт застарелости постоји у свим правним системима и он је уведен ради правне сигурности грађана. Грађанин мора имати правну сигурност, па макар био дужан нешто. Ако је био дужан пре 10, 15 или 20 година, па му сад неко наплаћује, он онда није сигуран, а правна сигурност грађанина је много важнија од неке користи државних органа,која се из тога извлачи, поготово користи приватних извршитеља.

Српска радикална странка захтева да режим то што пре обустави. Шешељ сматра да је то пљачка народа и да се на тај начин не сме пунити буџет.

– То је кршење и Устава и закона, а тиме се покрива неодговорност јавних предузећа чија руководства нису била довољно ажурна да на време наплаћују дугове – истакао је Шешељ.

Сваки дужник треба да буде поучен да је наступио рок застарелости

– Ми зато апелујемо на јавност, на људе,да се информишу, јер посебан је проблем ако се неко залети, па плати, онда не може да врати назад тајновац. Ако плати и застарелу обавезу, онда нема начина да врати тај новац и зато треба објаснити свим грађанима да је то застарело, да случајно не плате. Кад застаре главна потраживања, онда застарева и све пратеће – камате, плодови уживања на пример неких некретнина, трошкови, уговорне казне, то обично називамо пеналима. Ако се нека обавеза не испуни, плаћају се пенали. Дакле, кад застари основи дуг, све то отпада. То јеовде сасвим јасно и држава треба да стане на страну грађана, а не неажурне администрације, јавних предузећа или било ког другог фактора – рекао је Шешељ.

Он се осврнуо и на Закон о опорезивању такозваних фриленсера.

– То су људи који остварују зараду на интернету. Сад су се власти досетиле да њима обавезе по основу пореза на зараду, доприноса за здравствено и социјално осигурање наплаћују пет година уназад0 .Ни то не може. Закон је донесен у децембру 2019. године, ступио је на снагу у јануару ове године и законски рокови могу само да теку од јануара ове године – истакао је он.

Шешељ каже да то што је било у претходних пет година немогуће је опорезивати.

– Постоје ствари које једноставно не могу, јер апсолутно крше слободе и права човека и грађанина. Држава ако нема новца, мора да тражи на други начин да дође до њега, а не пљачком народа – рекао је Шешељ.

Извор: Српска ствар