ЕВРОПА УВОДИ “ЗДРАВСТВЕНЕ ПАСОШЕ”! Технологија у борби против смртоносног коронавируса

Земље ЕУ највероватније ће увести апликацију која ће показивати да ли је њен корисник прележао коронавирус и стекао имунитет на њега. Она би требало да се користи приликом одласка на посао или на путовања

Европске земље размишљају о томе да уведу такозване здравствене пасоше, који би садржали информацију да ли је неко прележао ковид-19 и стекао имунитет на тај коронавирус. Тај пасош ће највероватније бити у облику апликације, која би се користила приликом одласка у већу групу људи, на пример на посао, као и за путовања.

За неколико месеци

Многе државе ЕУ већ разрађују разне предлоге за “здравствени пасош” и кажу да би он могао да буде у употреби већ за неколико месеци. Иако не постоји доказ да је особа која је прележала коронавирус стопроцентно имуна на њега, званичници ЕУ кажу да би “здравствени пасош” могао да буде прелазна варијанта за кретање људи до проналаска вакцине.

Француска тестира апликацију за праћење

Француска је направила апликацију за праћење контаката оболелих “стопЦОВИД”, која је јуче ушла у фазу тестирања, кад је та земља почела да ублажава мере изолације.

– Нема ништа чаробно у овој апликацији, али није ни кокетирање са технологијом. Корисна је само ако је интегрисана у глобални здравствени систем – навели су француски званичници.

У питању је апликација која истражује базу података оболелих. На основу лоцирања телефона могуће је видети кретање оболелог и са ким је имао контакт. Тако је могуће обавестити те контакте да се јаве лекарима на тестирање.

– Постоје примери да су особе добиле коронавирус и након што су га прележале. Међутим, већина људи ствара бар некакав имунитет на тај вирус након што га преболи. Стога би “здравствени пасош” могао привремено да се користи за одлазак на посао или на путовања, док вакцина не буде готова – рекао је један неименовани европски званичник.

Немачка влада већ је започела процес масовног тестирања грађана на антитела, како би установила колико их је тачно прележало вирус а да то и не зна. Ти подаци би, према оценама многих, могли да буду искоришћени за израду “здравственог пасоша”. И друге земље Европе најавиле су да ће тестирати своје грађане како би виделе да ли су стекли колективни имунитет.

Британија је од свих отишла најдаље, па технолошке фирме у тој земљи већ преговарају са владом о изради “здравственог пасоша”.

КАКО БИ ТРЕБАЛО ДА РАДИ ‘ЗДРАВСТВЕНИ ПАСОШ’

1.Користећи апликацију, особа телефоном треба да услика своје лице (селфи) и идентификациони документ, попут личне карте или пасоша. Апликација затим уради поређење фотографије лица и фотографије са документа како би потврдила идентитет особе.

– лична карта или пасош

2. Особа мора да уради тест на антигене како би се утврдило да ли је прележала коронавирус и да ли је имуна на њега

– Подаци о тесту на антитела требало би да се чувају у државној бази података, новоформираној или некој од постојећих, попут Републичког фонда за здравствено осигурање

3. Кад је неком службенику (царинику или портиру приликом уласка у пословну зграду) потребно показати доказ о имунитету на ковид-19, особа треба да фотографише своје лице (селфи). Апликација на основу тога аутоматски генерише QР код. Службеник затим скенира камером тај код и на монитору му се приказује само податак да ли је особа прележала коронавирус

4. Службеник на основу фотографије особе на апликацији утврђује да ли је то стварно она. Након утврђивања идентитета и имунитета на коронавирус, особа би требало да добије дозволу за путовање или улазак у пословну зграду

– службеник може да види само податак о имунитету на коронавирус, остали здравствени и лични подаци су заштићени

Један од предлога како би он могао да изгледа подразумева апликацију, коју би корисник активирао тако што би сликао своје лице, односно направио селфи, и фотографисао неки документ са сликом, попут личне карте или пасоша. Апликација би затим утврдила да ли се селфи и фотографија са документа поклапају. На тај начин направио би се дигитални идентитет. Корисник би онда морао да се тестира на антитела, и то према систему који одреде власти. Резултати тог теста били би складиштени у новој владиној бази података или у некој у склопу здравственог система.

Приватност података

Кад особа жели, на пример, да путује, она на пасошкој контроли треба да отвори апликацију и да направи селфи. У том тренутку апликација аутоматски прави QР код. Тај код цариник би требало да скенира обичном камером, након чега би на монитору требало да му се појаве резултат теста на коронавирус и фотографија путника. Помоћу те фотографије утврдио би идентитет путника. Једини уређај који би пасошке контроле требало да набаве за ову процедуру јесте најобичнија камера за скенирање QР кода. Оно што се оваквом апликацијом гарантује јесте приватност. Наиме, службеник који проверава да ли је неко имун на коронавирус може да види само резултате теста на ковид-19. Сви остали здравствени и лични подаци остају сакривени и нико не може да их види.

Извор: Информер