Европска унија уговорила нову подршку за цивилно друштво у Србији вредну 2,5 милиона евра

Европска унија је уговорила нову подршку за цивилно друштво у Србији вредну 2,5 милиона евра, из којих ће се, у наредне три године, у виду пет грантова финансирати пројекти који се фокусирају на капацитете цивилног друштва у области владавине права, јавне управе, сузбијања корупције, е-управе, урбанистичког и просторног планирања.

Како је саопштио ЕУ инфо центар, за развој политичког дијалога између државе и НВО ошпредељено је 1,5 милиона евра, а циљ бесповратне помоћи (гранта) је јачање капацитета свих страна у политичком дијалогу, укључујући власти, и омогући ће појединцима и малим организацијама цивилног друштва корист од подршке ЕУ кроз лакши и врло флексибилан механизам.

За јачање капацитета цивилног друштва за свеобухватне реформе праћења у владавини права предвиђено је милион евра.

„Цивилно друштво је срце сваке демократије и као такво блиско је и срцу Европске уније. Европска унија помаже организацијама цивилног друштва у Србији већ више од две деценије и до сада је та подршка премашила 60 милиона евра“, изјавио је Сем Фабрици, амбасадор Европске уније у Србији.

Овом новом подршком, како је додао, циљ је да се ојачају капацитети цивилног друштва за формулисање политика и комуникацију о политичком дијалогу између цивилног сектора и државне управе.

Цивилни сектор и државна управа чине два стуба истог моста те дијалог и блиска сарадња међу њима чине главни елемент у квалитетном и инклузивном процесу креирања политике, истакао је Фабрици.

Победнички пројекти у овом позиву, који укључују више од 15 водећих и партнерских организација, фокусираће се на капацитете цивилног друштва у области владавине права, јавне управе, сузбијања корупције, е-управе, урбанистичког и просторног планирања, а у наредним месецима ће издвојити део средстава и за мање иницијативе и пројекте, наводи се у саопштењу.

Извор: Данас