Европско упозорење Мађарској

Европска комисија упозорила је данас мађарску владу, која је поново затворила границе због пандемије, на сваку врсту дискриминације на основу националности и поновила значај „интегритета шенгенског простора“.

Европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс је на Твитеру написао да је такво писмо послао влади Виктора Орбана.

Мађарска је предвидела изузетке од забране уласка на своју територију, посебно за грађане земаља Вишеградске групе (Чешка, Словачка и Пољска) са негативним тестом на корона вирус.

„Данас (комесарка за унутрашње послове) Илва Јохансон и ја шаљемо писмо мађарској влади којим подсећамо на значај (заштите) интегритета шенгенског простора и на примену недискриминаторских мера на границама према свим грађанима и становницима ЕУ“, навео је комесар Рејндерс.

„Свака мера која не поштује ове основне принципе европског права морац́е, наравно, бити одмах повучена“, навео је он и најавио да ће европски комесари разговарати са мађарским властима како би добили „више информација“.

Није могуће имати дискриминацију на основу националности међу европским грађанима, рекао је новинарима портпарол Комисије Кристијан Виганд.

Извор: Данас