Јевтић: Током 2020. свега 133 Срба се вратило на Косово и Метохију

Министар за заједнице и повратак у косовској* влади Далибор Јевтић рекао је данас да је година на измаку била специфична по много чему, пре свега због ситуације изазване коронавирусом, али се министарство на чијем је челу трудило да и у таквим условима учини највише што може. Оно чиме нису задовољни је број повратника на Косово*.

Јевтић је на новогодишњој видео конференцији, којој је присуствовало више српских медија са Косова и Метохије подсетио да је ово министарство било у финансијског блокади дужи период, али да је и поред тога успело да реализује бројне пројекте.

Изграђено 128 кућа у 12 општина

„Ми смо заједно са нашим партнерима из ЕУ, Међународном организацијом за миграције и другим организацијама наставили да радимо на процесу повратка и интерно расељених лица кроз реализацију пете фазе пројекта “Повратак и реинтеграција на Косову (ЕУ РРК-5)“, изградњом 128 кућа у 12 општина на Косову и Метохији: Пећ, Клина, Исток, Обилић, Косово Поље, Грачаница, Ново Брдо, Каменица, Штрпце, Призрен, Ораховац и Ђаковица. Од тог броја 119 је завршено и предато корисницима, док је 19 у завршној фази изградње и оне ће бити подељење већ почетком наредне године“, рекао је Јевтић и нагласио да су поред Срба, корисници ових кућа у припадници других етничких заједница на Косову и Метохији.

Јевтић је подсетио и на бројне акције које су имале за циљ помоћ угроженом становништву током трајања пандемије коронавуриса где је, како је рекао, подељено близу 900 прехрамбених и хигијенских пакета за више од 3.500 чланова угрожених породица.

„Од тога 58 одсто пакета подељено је Србима, 15 одсто Египћанима, 12,5 одсто било је намењено Ромима, 5,6 одсто Бошњацима, 4,5 за Албанце, 3,6 одсто за Ашкалије, 0,7 за Горанце и 0,1 одсто за Турке. Такође, уручено је 1.5 тона зимнице за 16 најугроженијих породица, а пред крај године је поноћ у огревном дрвету добило 178 породица у 13 општина“, истакао је Јевтић.

На Косово* се вратило 273 лица

Оно што је, по његовим речима поражавајуће, јесте број особа које су се у 2020. години вратили на Косово.

„ Вратило се свега 273 лица што је поражавајући податак. Процес повратка је на једном поражавајућем нивоу за све нас, а пре свега за косовско друштво. Од овог броја људи који су се вратили 133 су Срби, 43 Горанца, 36 Рома, 33 Египћана, 23 Ашкалија и пет Албанаца. Као што се види ми смо као институција одговорили свуда тамо где смо за то имали могућност и нисмо изузели ни један захтев, иако нас често критикују да је ово институција која се бави само повратком Срба“, рекао је Јевтић.

Један од разлога за лоше резултате повратка су, осим економије и пандемије коронавируса, свакако и лоша безбедносна ситуација, поготово када се ради о Србима на Косову.

Током 2020. забележена 62 инцидента

Министар Далибор Јевтић је подсетио да су само у току ове године забележена 62 инцидента, 15 крађа, четири покушаја крађе, 18 физичких напада на људе, четири подметања пожара, седам случаја уништавање верских објеката, 13 случајева усмерена на уништавање непокретне имовине и један случај уништавања јавних објеката.

„Све су то случлајеви које смо ми забележили и први притекли у помоћ, иако није наш посао да обезбедимо заштиту за те људе, већ је то посао полиције, Кфора и свих других који су задужени за безбедност. Жалосно је да данас у 21. веку ти људи остају незаштићени, посебно у случајевима када се јасно знало ко су починиоци, али осим привођења и информативног разговора нисмо имали даље резултате. Сваки случај који остаје некажњен, представља подстрек и охрабривање за те исте или неке друге да могу некажњено да учине сличне ствари“ истако је Јевтић.

Први човек Министарства је додао да је, уз повратак, веома важан и останак оних који су се вратили и који живе на Косову. У том смислу један од приоритетних задатака, који је започет пре две године, јер и изградња кућа и станова за кориснике колективних центара и њихово затварање.

„У плану је да затворимо све колективне центре на Косову и већ смо са општинама Грачаница, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток направили споразум по којем ће станови бити у општинском власништву, али додељена на коришћење лицима из колективних центара који неће моћи те станове да продају, већ само дозволу коришћења“, рекао је Јевтић.

Он је истакао да је управо у том циљу данас почела реализација пројекта премештања 87 интерно расељених породица из колективних центара у Штрпцу и Брезовици и њихово усељење у пет новоизграђених стамбених зграда.

„Нисам у потпуности задовољан, јер је овај пројекат каснио у реализацији, али то је почетак трајног решавања проблема и ових породица које су уназад две деценије живеле у лошим условима. Срећан сам што је тај позитиван процес кренуо, јер то значи да смо на почетку затварања колективних центара“, рекао је Јевтић.

Као један од главних проблема за ситуацију на Косову*, министар Далибор Јевтић је означио политичку нестабилност изазвану честим промена власти и изборима, али и неповерење које влада.

„Политички представници Срба су на делу показали стабилност и јединство које нам је потребно за решавање различитих проблема и изазова. Проблеме решавамо на такав начин да они на крају произведу мир. Нажалост, положај свих Срба који живе на овим просторима је тежак, јер често смо у ситуацији да будемо нападани и критиковани, без могућности да утичемо на одлуке оних људи који имају већину на Косову и Метохији, што због непоштовања наших договора, што због других ситуација неповерења које ми покушавамо да исправимо на различите начине. Мислим да је ту кључ свих проблема које имамо“, каже Јевтић.

Он је да је узрок проблема свакако и недостатак владавине права, или селективна примена права, што се показало и кроз одлуке Уставног суда Косова*.

Јевтић је рекао да бројни албански политички лидери сматрају Устав Косова* „шведски сто“ са којег узимају само оно што им треба и што им одговара.

Извор: Косово онлајн