ЈЕЗИВО! ЈАЧИ ЗЕМЉОТРЕС СРАВНИО БИ ПОЛА СРБИЈЕ: Ова јачина Рихтерове скале била би погубна! Ево ко је најугроженији

Преко милион објеката у Србији нема сеизмолошку заштиту и не би издржало земљотрес јачи од шест степени по Рихтеровој скали, а најугроженији су централна и јужна Србија, али и стари делови Београда, упозоравају грађевински стручњаци.

Они кажу да посебну опасност представљају рурални објекти и дивља градња, који се и услед много мањег земљотреса од оног који је у уторак погодио Албанију могу срушити као кула од карата и угрозити безбедност људи.

– Након разорног земљотреса у Скопљу 1963. године, у нашој земљи су почели да се зидају објекти који имају сеизмолошку заштиту. Осамдесетих година су стандарди додатно подигнути, те зграде које су зидане након тога могу издржати земљотрес до седам степени по Рихтеру.
Међутим, све зграде које су зидане пре, као и непрописно надзидани и дивљи објекти представљају потенцијалну опасност. Велики проблем су и куће и помоћни објекти у селима, јер су многи суграђани гледали како да што јефтиније прођу, заобилазећи прописе. Процењује се да у Србији има преко милион таквих небезбедних објеката – објашњава Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Родић каже да посебна опасност од обрушавања прети на Копаонику и у Горњем Милановцу, Краљеву, Ваљеву, Прешеву, Врању, али и деловима Београда.

– Нови Београд је генерално много безбеднији од старих делова града, које би могао да обруши и земљотрес јачине око 5,2 степена по Рихтеру. Приликом обрушавања те грађевине би могле да угрозе и околне зграде. Не дај боже да престоницу задеси неки такав земљотрес – додаје Родић, који подсећа да само Београду прети око 2.000 клизишта, која би могао да активира и земљотрес који није разорне моћи.

Подсетимо, цео Балкан тресао се у уторак рано ујутру, кад је снажан земљотрес јачине 6,4 степена погодио Албанију, одневши око 30 живота. Серија земљотреса, од којих је најјачи био 5,2 степена по Рихтеру, потресла је и БиХ. Ово подрхтавање тла осетило се и у Србији.
Доктор Милан Глишић, професор на Катедри за статику конструкције на Архитектонском факултету у Београду, каже да је разлог што је у Албанији толико срушених објеката тај што ти објекти нису добро грађени или пројектовани.

– Србија у последњих 10 година има добре прописе о планирању и изградњи, али је питање да ли има оних који покушавају да их заобиђу. У интересу је свих нас да се поштују прописи и да се врши контрола безбедности објекта – каже Глишић.

Светски стручњаци упозоравали: Од нас гора само Албанија

Иначе, и светски стручњаци упозорили су да је због недовољне припремљености, као и лоше инфраструктуре, Србија земља високог ризика кад су у питању земљотреси и друге елементарне непогоде. Наиме, према Светском извештају о ризику који је 2016. објавило удружење Развој помаже, Србија се нашла на 68. месту од 171. Том приликом процењивао се ризик од елементарних непогода, али и квалитет инфраструктуре у Србији, да ли су грађевине трошне и падају ли при лакшем потресу… Од држава региона горе је стајала једино Албанија.

Српски спасиоци у епицентру пакла

У Албанију смо стигли прекјуче око пола четири ујутру, а већ у седам часова смо били на терену, спремни да помогнемо. Из рушевина смо извукли брачни пар. Нажалост, цела вертикала двоспратне зграде се обрушила на њих и они су већ били мртви. Ово прича за Курир Давор Видовић, један од 13 припадника Специјалистичког тима за претрагу и спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације МУП, који су упућени у Републику Албанију ради пружања помоћи након земљотреса. Наши храбри спасиоци првобитно су упућени у место Тумане, за које многи мештани кажу да након разорних земљотреса изгледа као да је преживело атомски удар.

– Ово су веома тешки и физички напорни послови. Рушевине се, у зависности од ситуације, отклањају ручно, али и машинама за бушење и ломљење бетона и подизање терета. Међутим, наши момци из Ниша, Крагујевца и Београда су спремни за овакве акције и радимо све што је у нашој моћи да помогнемо колегама у Албанији и становништву. Наши тимови су добро обучени, имају сертификате и могу да парирају свим тимовима у свету – каже Видовић.

Тумане, које има 10.000 становника, како пишу албански медији, изгледа као да је преживело апокалипсу. У потресу су порушени делови вишеспратница, отпали су спољни зидови станова, црепови и комади намештаја налазе се на све стране. Оштећени су и локални верски објекти. Улице и јавни простори пуни су људи који су у страху од нових потреса.

Видовић каже да су призори разрушених градова увек врло емотивни, али да су чланови спасилачког тима професионалци, научени да остану јаки у оваквим ситуацијама. На локацији на којој је брачни пар пронађен мртав у брачном кревету био је присутан и брат једне од жртава.

– Обучени смо да радимо у таквим околностима и трудимо се да о томе не размишљамо. Теже је мојој породици него мени. Ја радим од 1996. и на овакве ситуације сам навикао – каже Видовић скромно.

Наши спасиоци претражују терен заједно са албанским колегама на основу договора председника Србије Александра Вучића и албанског премијера Едија Раме, који је јуче јавно захвалио Вучићу због ове помоћи. У снажном земљотресу који је погодио Албанију погинуло је минимум 29 људи, а 650 повређено. На том простору до данас су забележена чак 524 земљотреса. Најмлађа жртва до сада је петогодишња девојчица.

Извор: Курир