Фајзер одобрен у Великој Британији

Велика Британија је прва одобрила употребу вакцина компанија Фајзер и Бајонтек.

Велика Британија је одобрила употребу вакцине против коронавируса компанија Фајзер и Бионтек и најавила да ће оне моћи да се користе од почетка следеће недеље, преноси Ројтерс.

“Влада је данас прихватила препоруку Агенције за лекове и здравствене производе и одобрила употребу вакцине Фајзера и Бионтека”, саопштено је из британске владе.

Британија је прва у свету одобрила ову вакцину.

Прве вакцине моћи ће да се добију већ следеће недеље.

Претходно је Европска агенција за лекове одбила захтев немачке фармацеутске компаније Бионтек и америчког партнера Фајзер за условно одобравање вакцине против коронавируса.

Европска агенција за лекове ће мишљење о тој вакцини дати на састанку 29. децембра, а након тога ће мишљење бити прослеђено државама чланицама на усвајање, пише Фајненшел тајмс.

Многе је ова вест – мада је делимично извучена из контекста јер вакцина није одбијена, већ је одобрење одложено – подсетила на ситуацију са вакцином са Оксфорда која је, иако првобитно највљивана као она која највише обећава, ипак изазвала бројне контроверзе. Званични подаци доведени су у питање, а пласиране су и лажне вести да су волонтери који су је примили од ње умирали.
Према доступним информацијама, нема никаквих непредвиђених проблема или компликацијама са Фајзер вакцином, а Европска унија је саопштила и да је већ купила две милијарде доза за 27 држава из блока.

Првобитни план је био да дистрибуција вакцине почне пре краја 2020. године у случају да је она одобрена почетком децембра, али пошто је састанак померен за 29. децембар, очекује се да – ако дефинитивно буде одобрена – дистрибуција почне почетком 2021. године.

Како ради Фајзер вакцина?
Најновији подаци компанија Фајзер и Бионтек сугеришу да је вакцина делотворна у 95 одсто случајева, на основу 170 случајева развоја Ковид-19 код добровољаца.

Остатак случајева је био у плацебо групи која је добила лажну ињекцију.

Иако потпуни подаци о испитивању тек треба да буду објављени, компаније кажу да није било озбиљних безбедносних проблема.

Али приметили су главобољу и умор код око 2 одсто добровољаца којима је дата вакцина.

Извор: Нова С