Факултетска диплома постаје безвредан папир? За добијање посла она више није адут

Велики број студената сматра да је стицање факултетске дипломе и задуживање великим студентским кредитима једини начин да се запосле у водећим светским компанијама попут Epla, Gugla и Netflixa.

То није увек тачно, пише амерички пословни магазин „Business Insider“.

Истакнути пословни лидери – генерална директорка Сиеменса у Америци Барбара Хамптон и извршни директор Епла Тим Кук преиспитују потребу за факултетским дипломама.

Кук је недавно рекао да је око половине запослених у Еплу нема факлутетску диплому. Овај податак се односи на раднике у САД. Он је закључио да многи факултети не подучавају вештине које су потребне на тржишту рада, као што је кодирање.

Хамптон је одбацила идеју да четворогодишње студирање гарантује спремност за каријеру.

„Често се у огласима за посао захтева факултетска диплома, али у стварности диплома за посао за који кандидат аплицира уопште није потребна – то је само помогло нашим менаџерима за запошљавање да направе селекцију“, рекла је недавно Хамптон у Белој кући током првог састанка америчког Саветодавног одбора за политику радне снаге.

Угледне компаније попут Гугла и Епа запошљавају раднике који поседују вештине потребне за обављање послова, са или без дипломе.

ЛинкедИн је открио да многе данашње највеће компаније не захтевају да запослени имају факултетску диплому.

Након даљње анализе података, ЛинкедИн је идентификовао специфичне позиције које ће вероватније попунити они који немају диплому, укључујући електро-техничаре, механичке дизајнере и маркетиншке представнике.

Али, без обзира на то, барем се засад чини да се факултетске дипломе исплате. Радници који имају основне студије зарађују више од 932 долара седмично, од просечног радника, наводи се у најновијем извештају америчког Завода за статистику рада.

Али с обзиром да студирање често захтева задуживање, многи Американци не могу себи да приуште факултетске дипломе.

Само 42 одсто средњошколаца наставља школовање за двогодишњу или четворогодишњу диплому, према америчком Министарству образовања.

Многи очекују да ће аутоматизација заменити четвртину радне снаге. Стручњаци и истраживачи траже алтернативе како би припремили младе радике за нове послове.

Генерални директор Епла Тим Кук подсетио је да је њихову компанију основао човек који је уписао факултет и одустао од њега. Због тога је политика компаније увек била да није потребна диплома како би неко био успешан.

„Увек покушавамо да проширимо наш начин гледања на ствари“, рекао је он.