Фама о Вучићевој посети „опозиционом“ Златибору

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствоваће данас (четвртак) свечаности поводом пуштања у рад панорамске жичаре на Златибору.

То је саопштила Служба за односе са медијима шефа државе и тиме ставила тачку на медијске спекулације о његовом евентуалном (не)доласку на Златибор.

Шеф државе, за свог мандата, није долазио у Чајетину, једну од ретких опозиционих општина у Србији, у коју напредњаци не успевају да успоставе своју власт, због велике подршке коју Чајетинци на изборима исказују Милану Стаматовићу, председнику те општине у петом мандату и лидеру Здраве Србије.

Стаматовић је годинама оштро критиковао власт Александра Вучића и СНС.

Сукоби напредњака и државних функционера из те странке са челницима чајетинског руководства такође трају годинама.

Посебно су се заоштрили након што је општинско руководство Чајетине најавило, а потом и симболичном акцијом „Златиборска моба“, пре неколико година и у инат актуелној власти, започело градњу златиборске жичаре „Голд гондоле“.

И поред великих проблема, попут враћања документације за тај пројекат, кашњења са издавањем дозвола за градњу, што је у надлежности Министарства грађевинарства, па до сукоба са министарком Зораном Михајловић, због покушаја да приватном ПК „Златибор“, без накнаде, додели 2.213 хектара државног земљишта приватном предузећу ПК „Златибор“, о чему је Стаматовић обавестио јавност и тиме то спречио, али и дуготрајних бирократских процедура које су захтевали поједини државни органи, златиборска жичара је, пет година од почетка градње, завршена и прве путнике је превезла у понедељак.

Изненадни долазак Вучића на Златибор могао би да значи и да су се у тишини „поправили“ односи са „непослушним“ Стаматовићем и Чајетинцима, о чему се одавно спекулише.

Свечаност пуштања у рад златиборске жичаре можда се преобликује у другу врсту „свечаности“, којом би отпочео процес заборављања политичких и страначких сукоба и успостављање нових начина сарадње чајетинских челника и напредњака.

Сам Стаматовић је раније говорио да не жели сарадњу са Вучићем и његовом странком, као и то да му је та сарадња нуђена, али да ју је он одбио.

Вишедневни фаму о могућој Вучићевој свечарској посети Златибору је додатно разбуктало и то што је Општина Чајетина затражила од новинара да се на време акредитују за тај догађај, што није захтевала када је жичара, у августу прошле године, пуштена у пробни рад.

Осим тога, овога пута, како је у позиву наведено, за превоз новинарских екипа од прес-центра, који ће бити у једном златиборском хотелу, до почетне станице жичаре у Обудојевици, предвиђен је посебан аутобус.

Жичара без подршке државе

Градњу златиборске жичаре, дужине скоро девет километара и најдуже те врсте на свету, држава није финансијски подржала, што је Стаматовић често истицао и на томе замерао актуелним државним званичницима и органима. Тај амбициозни пројекат је, са 13 милиона евра, у целини финансирала Општина Чајетина из сопственог буџета и кредита, а напредњаци су оптужили Стаматовића да је тиме задужио генерација Чајетинаца. Жичара, за коју је опрема купљена од француске компаније Помагалски, спаја центар Златибора, у Обудојевици, и врх Торника, а међустаница је у близини Рибничког језера.

Извор: Данас