ФАРМАКОМАФИЈА! Лек против короне од 9,32 долара нуде за 4.500! Зарађују газећи ПРЕКО МРТВИХ!

Лек „ремдесивир“, који се једини показао делотворним против ковида-19, јефтин је за производњу, али папрен за оне којима је неопходан

У ери пандемије коронавируса, који је усмртио преко 270.000 особа, а заразио четири милиона људи широм планете, фармацеутске компаније нису пропустиле прилику да зараде који долар више.

Тако третман леком „ремдесивир“, који се једини показао делотворним против короне, а чија производња износи 9,32 долара, може крајњег корисника да кошта папрених 4.500 долара.

Хитан поступак

Америчка Агенција за храну и лекове (ФДА) прошле недеље је по хитном поступку одобрила употребу овог лека за пацијенте који болују од ковида-19. Како преноси Дејли мејл, калифорнијска компанија „Гилијад сајенсиз“, која производи овај лек, има дугу историју богаћења тако што продаје лекове по папреним ценама. Из компаније још нису саопштили колико ће тачно коштати третман оболелих, али из Института за економски и клинички преглед (Институте фор Ецономицал анд Цлиницал Ревиеw) – ИЦЕР предвиђају да би десетодневни третман могао да кошта и до 4.500 долара.

Извршни директор компаније Данијел О‘Деј није желео да открива колико ће лек коштати.

– Не сугеришем то да се неће наставити притисак на цене лекова. То се сада ради на начин на који можемо да ценимо иновације које ова индустрија доноси – рекао је он на недавном састанку с инвеститорима.

Раст цена

Медији подсећају да се компанија „Гилијад“ прославила 2013. године, када је једну пилулу лека за лечење хепатитиса типа Ц „совалди“ продавала за папрених 1.000 долара.

Стив Пирсон, председник ИЦЕР, објашњава како долази до наглог скока цене лека:

– Велики раст цена по правилу уследи после клиничких испитивања када се покаже да неки лек спасава животе. То показује колико је важна та претпоставка о смртности.

Шаљу авионе у Мадагаскар

АФРИКАНЦИ ИМАЈУ СВОЈ ЛЕК

Председник Танзаније Джон Магуфули, земље у којој је од епидемије коронавируса умрло 16 људи, послао је авион у Мадагаскар по напитак направљен у тој острвској земљи по традиционалним природним рецептима, а који би требало, како је СЗО саветовала владе, претходно да се испита као евентуално решење у лечењу заражених пацијената. „Ковид органикс“, горко-слатки сируп, прави се од артемисије, врсте пелина с доказаним антималаријским својствима, и другог аутохтоног биља. Председник Мадагаскара Андри

Раџоелина тврди да захваљујући овом леку у његовој земљи нема жртава короне. Екваторијална Гвинеја, Гвинеја Бисао, Конго и Нигер већ су примиле пошиљке овог биљног лека, који се продаје по 80 центи за литар.

Чињенице

ШТА ЈЕ ЗАПРАВО „РЕМДЕСИВИР“

Лек „ремдесивир“ је развила компанија „Гилијад сајенсиз“ за лечење еболе, смртоносне хеморагијске грознице, која се појавила у западној Африци 2014. .: Еболу као и ковид-19 изазива вирус и научници су тестирали овај лек на пацијентима оболелим од короне .: Лек је раније коришћен и против вируса МЕРС, експерименти на мајмунима макаки били су успешни .: Истраживања показују да лек зауставља множење вируса и његову циркулацију у телу инфицираног .: Употреба овог лека код оболелих од короне смањује њихов останак у болници за трећину просечног боравка других пацијената.

Извор: Курир