Фејсбук и Гугл обележени као потенцијална претња „људским правима“

Амнести Интернешнал позива владе да делују против Велике четворке (Гугл, Фејсбук, Амазон, Епл)

Амнести Интернешнал у свом извештају наводе да је Фејсбуков и Гуглов „пословни модел заснован на надзору“ инхерентно неспојив са правом на приватност.

Ова НВО је позвала владе широм света да предузму мере против ових корпорација.

Извештај Амнести Интернешнала каже да технолошки дивови попут Фејсбука и Гугла треба да буду приморани да напусте оно што се назива “пословни модел заснован на надзору” који је “предодређен за злоупотребу људских права”.

„Упркос стварној вредности услуга које пружају, Гугл и Фејсбук платформе долазе по системској цени“, навела је група за људска права у свом извештају на 60 страница објављеном у четвртак.

Амнести је навео у извештају да, прикупљајући личне податке како би “нахранили” рекламне компаније, ове две фирме изврше напад без преседана на права на приватност.

„Пакт са Ђаволом“

Амнести је рекао да компаније присиљавају људе да закључе “пакт са ђаволом”, где деле своје податке и приватне податке у замену за приступ Гугл и Фејсбук услугама.

НВО је навела да је то проблематично јер су обе компаније успоставиле „скоро потпуну доминацију над примарним каналима преко којих се људи повезују и сарађују са интернет светом“, дајући им невиђену моћ над животима људи.

“Њихова подмукла контрола наших дигиталних живота подрива саму суштину приватности и један је од главних изазова људских права наше ере”, рекао је Куми Наидо, генерални секретар Амнести Интернешнала.

Гугл и Фејсбук такође представљају претњу другим људским правима, укључујући слободу изражавања и право на једнакост и недискриминацију, саопштила је Амнести.

У извештају се сугерише владама да примене политике које омогућавају заштиту приватности људи, истовремено обезбеђујући приступ мрежним услугама.

“Владе имају обавезу да штите људе од кршења људских права од стране корпорација”, каже АИ.

„У последње две деценије, технолошке компаније су у великој мери препуштене саморегулацији.“

Фејсбук се није сложио са закључцима извештаја. Стив Сатерфилд, директор јавних политика компаније Фејсбук, одбацио је идеју да је пословни модел „заснован на надзору“ и напоменуо да се корисници добровољно пријављују за услугу.

„Избор особе да користи Фејсбукове услуге и начин на који прикупљамо, примамо или користимо податке, који су сви јасно откривени и признати од стране корисника, не могу се смислено упоредити са присилним (а често и незаконитим) владиним надзором“ описаним у међународном закону о људским правима, челник Фејсбука је рекао у одговору на извештај Амнести Интернешнала.

Гугл је такође оспорио извештај Амнестија, али није пружио тренутни одговор на извештај. Компанија је обезбедила улазне и јавно доступне документе, додао је Амнести.

Аутор: Александар Воркапић
Извор: Српска Ствар Инфо