Филлип Давид: Последице бојкота су лоше

Опозиција у Србији је разједињена, посвађана, програмски конфузна и не представља снагу која може озбиљније да угрози популистичку, лицемерну власт оличену у аутократској владавини једног човека, оценио је писац Филип Давид.

“Протекли период који карактерише бојкот избора већег дела опозиције, показао је све слабе стране опозиционог деловања. Последице бојкота су лоше. И оно мало власти на локалном нивоу и какав-такав глас у Скупштини препуштен је владајућој партији. Глас бојкоташке опозиције сасвим је замро што је погоршано и епидемиолшком ситуацијом, а свађе унутар опозиције само су добиле на снази”, рекао је Давид агенцији Бета.

Уз све то, “представници ‘бојкоташа’ називају издајницима, плаћеницима, Вучићевим присталицама и слично све оне у опозицији који се не слажу с промашеном тактиком бојкота, што не само да нема везе са стварношћу, него је и глупо и безобразно и не разликује се од речника Пинка и Вучићевих таблоида”, додао је он.

“Ако је неко у опозицији ојачао, то је популистички, националистички блок, антиевропски по својој суштини, конзервативан и патријархалан. А тај блок тешко се може прихватити као савезник у напорима да се легално или нелегално сруши садашња власт. Тај део опозиције види Србију у Евроазијском савезу, заснованом на верским и етничким основама, самодржављу и национализму који се, судећи по изјавама родоначелника Евроазије Александра Дугина, прожима с тежњама за обнављање руске империје”, сматра Давид.

“Наша опозиција, онај део с демократским потенцијалом, мора се прихватити преиспитивање сопствених грешака”, рекао је он и додао да је погрешно “стварање утиска да је реч само о голој борби за власт”.

“Изоставља се, или га нема у довољној мери, залагање за нека кључна питања принципијелне политике: јасно одређивање према ЕУ, интензивирању решавања односа с Косовом, истинско, а не само формално прихватање одлука Хашког суда, дистанцирање од злочина и злочинаца, толеранција према другачијем мишљењу, спремност и способност на критику али и самокритику”, рекао је Давид.

“Србија је била и остала држава у којој једна трећина становништва нису етнички Срби и своју унутрашњу равнотежу, свој мир и просперитет може сачувати само уз равноправност и поштовање свих који у њој живе. Кад кажем ‘грађанска држава’, мислим на отворену, демократску, ослобођену националисичке искључивости, демагогије, лажи, с независним судством и независним институцијама”, рекао је он.

“За жаљење је да опозиција оваква каква је, где у истој колони наступају партије и појединци различитих али и супротстављених уверења, не успева да се Европској унији прикаже као веродостојна алтернатива таквој власти. То је још један од доказа да се нешто мора суштински мењати”, указао је Давид.

На питање да ли на опозиционој сцени примећује труд да се локални проблеми, односно свакодневни живот грађана, повежу с “високом политиком”, међународном позицијом земље, свезништвима која успоставља, одговорио је одречно.

“Труд можда постоји на речима, али у стварности не. Наша опозиција, част изузецима, опседнута је својим неспоразумима, недостатком доследних, смишљених, убедљивих и привлачних политичких програма. То се мора јасно рећи. Не видим да се после већинског бојкота избора нешто озбиљније догађа, осим даљих свађа и нових међусобних размирица. Свака критика неуспелих потеза опозиције доживљава се као сарадња с Вучићем што је апсурдно”, рекао је Давид.

“Морамо критиковати такво стање ако желимо да се нешто заиста мења. Не треба очекивати некакво чудо ако сами нисмо у стању да мењамо и себе како бисмо променили друге и задобили поверење гласача и оног дела међународне заједнице којем желимо да се прикључимо”, подвукао је он.

Давид, члан Политичког савета Грађанског демократског форума (ДГФ), рекао је да тај савет и странка имају “имена за респект и поштовање”.

Извор: Бета