Функционери шаљу оштре поруке, какве ће последице имати тензије са Црном Гором

Дипломатски сукоб у вези са одлуком црногорских власти да на списак држављана земаља којима је омогућен слободан улазак на територију те државе не јењава. Док највиши државни функционери шаљу оштре поруке, ипак, појављују се информације да би несугласица заправо могла да се покаже као само један застој, и да ће границе ускоро бити отворене. Очекује се да Црна Гора отвори границе, какве ће последице оставити тензије

Од летовања на црногорском приморју засад ништа. Рампа на граници остаје спуштена за грађане Србије због високог броја заражених Ковидом-19. Званични Београд није уводио реципрочне мере, али је авионима црногорског превозника забрањено слетање на сурчински аеродром.

“Кад буде добила Ер Србија дозволу, добиће и Монтенегро ерлајнс. Шта ту није јасно? Је л’ нешто није јасно ту? Па ево ови што су писали јуче и данас о томе и што се залажу, а неки су чак и у власти, што се не залажу за права Ер Србије? Шта смо ми? Је л’ смо ми будале?”, каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Нису будале, већ вековни суседи, који би требало да у партнерском дијалогу решавају несугласице, сматра изасланик Стејт дипартмента Метју Палмер.

“Црна Гора свакако има право да успостави параметре за то ко може да уђе у земљу, и постоји епидемиолошка компонента те одлуке. Треба и да пажљиво размотре како би то могло да утиче на односе са важним суседом, како ће утицати на летњу туристичку сезону, с обзиром на важну улогу српских туриста у црногорској економији”, сматра специјални представник Стејт дипартмента за Западни Балкан Метју Палмер.

И поред отровних стрелица које шаљу два државна врха, извесно је да и једни и други очекују брз расплет ситуације. Црногорски амбасадор у Београду Тарзан Милошевић сматра да ће границе бити отворене у наредних десет дана, док београдске дипломате сматрају да је јужни сусед поступио нетактично.

“Па нормално да ће их отворити. Само не знам зашто пре отварања се шаљу овакве поруке. Уместо да кажу, ово су утврђени критеријуми, одлуку коначну ћемо саопштити, даћемо списак земаља које у том тренутку испуњавају тај услов…то су разумне поруке. Не остављају простор да се њима манипулише”, каже генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић.

Сложени односи Србије и Црне Горе додатно су се закомпликовали у последњих шест месеци, од како је донет спорни закон који Српска православна црква тумачи као отимање имовине и идентитета. Све су гласније вести о најавама нових протестних литија, због чега аналитичари страхују од новог подгревања тензија.

“Још је то игра између две политичке елите, али може да оде нежељеним правцем. И то је разлог за забринутост”, наводи Драган Копривица из Центра за демократију и транзицију.

Копривица ипак верује у здрав разум, пре свега обичних грађана, којима тензије између Београда и Подгорице не иду у прилог.

Извор: Н1