ФУШЕРАЈ НА БАЗЕНУ ПОД ЛУПОМ СТРУКЕ: Комисија стручњака са ФТН утврђује пропусте на обнови у “Спенсу”

СТАРА пословице “Држи воду, док мајстори оду” могла би потпуно да се искористи код реновирања олимпијског базена “Спенса”. Прво пуњење “открило” је бројне пропусте при санацији, па је Град именовао независну стручну комисију која има задатак да утврди како су се после шестомесечне реконструкције појавиле пукотине у овом спортском објекту.

– Комисија са најстручнијим људима у тој области, добила је задатак да утврди стање и направи извештај. На нама је да све детаљно прегледамо, да на миру сагледамо све то и да са становишта струке известимо Град. Јавност ће свакако бити обавештена о свему путем надлежних служби – каже професор др Колаковић.

Затворени базени “Спенса”, изграђени пре три деценије, први пут су реконструисани прошле године када је у комплетну санацију уложено 127,4 милиона динара. Радови су финансирани из буџета Града са 92,4 милиона динара, док је 35 милиона динара уложило Министарство туризма, трговине и телекомуникација.

У том периоду, како су надлежни на “Спенсу” саопштили, ојачани су напукли стубови који носе бетонску шкољку а сва оштећења и напрслине су санирани. Такође су сређене оштећене бетонске плоче плаже. Цела конструкција је додатно ојачана и утегнута карбонским тракама. Хидроизолација базена урађена је, како је истицано, на најсавременији начин, а комплетно су обновљени керамика базена и околне плаже. Замењено је подно грејање, као и све пратеће инсталације. Постављене су подне и зидне керамичке плочице, као и 30 нових кабина за пресвлачење…

Све то, међутим, пало је у воду приликом тестирања и провере функционисања система, када је базен први пут напуњен и када су проблеми испливали на површину.

ГРАД ПЛАНИРА ЈОШ ДА УЛАЖЕ

НАМЕРА градских надлежних институција је била да се настави са улагањима у базен, па је у нацрту буџета за ову годину предвиђено 60 милиона динара за комплетну реконструкцију филтерског постројења. Планирано је да се поставе најсавременији филтери, када је реч о биолошко-хемијској исправности воде, како би сви корисници имали најбоље могуће услове.

(Новости онлајн)